Taj novi, tajanstveni sport ima izvrsne šanse barem na širem riječkom području (poput kiše) postati zaštitnim znakom, sportom kakvog se neće posramiti nijedan ljubitelj Rijeke, knjige i/ili nogometa!

Knjižničar/ka u svlačionici možda može izazvati izvjesnu nelagodu, ali knjiga koja se uzima poslije treninga nema nikakve nuspojave na um, tijelo i duh potencijalnih malih konzumenata. Jer – gdje prestaje nogomet, počinje knjigomet! I tu više nema dvojbe – svaka se utakmica igra s produžecima!

Izazov je prijateljska utakmica na domaćem terenu – Gradska knjižnica Rijeka i HNK Rijeka! Bit će to pravi derbi! Vijest je to dana (utorka, 29. listopada), mjeseca (hrvatske knjige), godine… 2013.!

Igrači obiju strana uzbuđeno se zagrijavaju pored svojih klupa, jedva čekaju istrčati na teren i zaigrati tu utakmicu! Utakmicu koja će Radost Igranja suočiti s Radošću Čitanja! Oh, koliko će tu borbe biti! :) Al' na kraju će se mijenjati majice i padat će zagrljaji, vjerujte nam na riječ!

Knjigomet je naziv projekta koji u svoje aktivnosti uključuje

a) dječake – polaznike škole nogometa HNK Rijeke i

b) knjigu kao objekt koji u jednom dijelu dana zamjenjuje loptu.

Pa kao što je u nogometu sve moguće – dobiti ili izgubiti utakmicu, dati gol ili izgubiti glavu u želji za pobjedom, tako i ova igra ostavlja otvorenima sve mogućnosti. Ali vjeruje u uspjeh. Bez te vjere ovaj projekt ne bi ni ulazio u utakmicu. Njegov uspjeh mjerit će se zadovoljstvom „igrača“ i „trenera“ nakon svake male utakmice!

Mali nogometaši mnogo i naporno treniraju, no isto tako trebaju odmor i rekreaciju uma. Tu u pravu životnu utakmicu ulijeću knjige! Jer um treba vježbu, kao i tijelo! I tu nema dvojbe!

Predloženi se projekt idejom oslanja na projekt „Sport i čitanje“ norveškog Udruženja za promociju čitanja (www.bokpallen.no), ali je maštom i posebnim aktivnostima razrađen i prilagođen specifičnostima koje zahtijeva riječka nogometna priča.

Projekt na centru sadrži četiri programske aktivnosti:

Dribling godine! Godišnja pretplata!

Ha! Pretplata iznenađenja! Svaki polaznik male škole nogometa samim svojim sudjelovanjem u ovoj igri osvaja tajnu kartu u svijet znanja, zabave i kreativnosti – člansku iskaznicu s kojom može koristiti sve sadržaje Gradske knjižnice Rijeka! Posudba knjiga, korištenje interneta, sudjelovanje u programskim aktivnostima, druženje s vršnjacima… Dribling kroz šumu znanja i preko glave!

Dodaj knjigu!

Knjižnica će u klubu postaviti Malu nogometnu knjižnicu na sportskim terenima, zbirke od 100-tinjak naslova dobre dječje književnosti i popularne znanosti namijenjene djeci. Naslovi koje pomno biraju dječji knjižničari, koristeći se svojim znanjem i iskustvom, kvalitetni su, zabavni i dečkima zanimljivi. Pri izboru literature na kojoj počiva projekt vodi se briga o interesima djece, dio izabranih naslova vezan je uz sport i nogomet, dio baš dječački razigrava maštu.

U početku uz ovu zbirku dežurat će knjižnični volonteri, mladi zaljubljenici nogometa i čitanja.

Igra dodavanja: prema mogućnostima i dogovoru, unosi se element igre kako bi posudba postala zabavnijom: s vremenom, mali će nogometaši proći trening knjigometa i savladat će tehniku kodnog imena Dodaj knjigu! Među malim sportašima bira se mali, dežurni „dodavač“ koji u dogovoreno vrijeme za posudbu dežura i posuđuje knjige.

U poluvremenu

Planiraju se razgovori s poznatim i uspješnim sportašima koji će, osim o sportu, govoriti i o najdražim knjigama njihovih djetinjstva. Još Stribor pamti legendarno gostovanje Boška Balabana u godini njegova uspona i njegove najdraže knjige djetinjstva – Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića. U ovoj Hlapićevoj godini, red je da novi igrači izađu pod svjetla reflektora, a šuška se da Balaban želi nadopuniti priču koju nam je započeo pričati te davne 1999. Dobrodošao!

Kokice, kikiriki, knjiga tjedna, sport za um…

O knjigometu će se još pisati! O, da, još i kako! Preporuke knjiga o nogometu i ostalim sportovima, razgovori sa sportašima… Na stranici HNK Rijeke, u Magazinu GKR, u Viktoriji i Školskom listu Novog lista…

A šuška se, šuška, da će posebna ponuda stizati i s onog velikog nogometnog semafora… Budite pažljivi, nek vas ne iznenadi Nepobjediva jedanaestorka ili Večer velike utakmice trenutak prije prvog sučeva zvižduka… Budite spremni!

A koji je cilj cijele ove male ali slatke nogometne priče?

Promicati kulturu čitanja izravnim kontaktom s djecom koja se bave sportom.

Sportskim rječnikom: ubaciti knjigu u igru, jer je „čitanje za um isto što i tjelovježba za tijelo.“

Srušiti mit koji tvrdi da sportaši ne vole čitati.

Srušiti mit među sportašima da je čitanje dosadno.

Srušiti mit da dječaci ne čitaju.

Srušiti tabu o dečkima, sportašima, uz to još i tinejdžerima koji ne čitaju – jest još teži, ali time privlačniji zadatak. Ali njime ćemo se baviti u drugom poluvremenu. Zasad nam je cilj u prvom ne primiti gol, izvući barem neriješeno. Ale, ale!