Početci pojedinih godina ljepši su od drugih, a nas je početak tekuće posebno razveselio - pogledavši prvih siječanjskih dana statistiku 2016. godine zabljesnuo nas je podatak da obitelj Gradske knjižnice Rijeka sada čini 19 903 učlanjenih građana, što je porast u odnosu na 2015. godinu od gotovo 10 %, točnije 9,44 %! Prava adrenalinska bomba optimizma u vremenu u kojem nas se bombardira nevjerojatno pogrešnim i štetnim informacijama o potpunoj propasti čitalačke kulture, lošim čitateljskim navikama, čak smrti tiskane knjige...   

Osjećali smo da godina iza nas putuje na krilima jedne pozitivne vibracije (pročitajte našu detaljnu inventurnu priču), ali ovako dobar rezultat dodatno nas je oraspoložio, razveselio, motivirao, uvjerio da smo na dobrom zajedničkom putu.

Riječ je o najvećem porastu zabilježenom od 2000. godine te jednom od najvećih porasta na godišnjoj razini u povijesti Gradske knjižnice Rijeka. Razvojem i najvećim rastom broja članova tijekom jedne godine u novom tisućljeću Gradska knjižnica Rijeka ponovno se približila magičnoj brojci od 20 000 članova preko koje se posljednji put prelazilo danas već daleke 2002. godine. Znači da i ovogodišnju metu imamo u džepu. :) 

www.GIFCreator.me_8T3tjR

Uzroke ovakva povećanja broja članova treba tražiti u kombinaciji faktora - povećanju dostupnosti knjige u mreži odjela i ogranaka (novi ogranak na Trsatu, uhodanost lokacije Središnjeg odjela Filodrammatica…), intenzivne programske i komunikacijske djelatnosti (Magazin GKR-a, teško prebrojivi programi, komunikacijske šale i pošalice, podrška medija…), ali najvažnije - vašoj snažnoj potrebi za dobrom knjigom, pričom, znanjem i ostalim knjižničnim uslugama.

Knjiga je onaj oblik dokolice koji pruža mir, znanje, zadovoljstvo, zabavu, odmor, otvara put novim idejama i zamislima… Uostalom, biti članom knjižnice danas je jedna tako podrazumijevajuća, a s druge strane vrlo povoljna osobna investicija - godišnja članarina Gradske knjižnice Rijeka koja otvara vrata SVIH odjela i ogranka (deset lokacija i dva bibliobusa) simboličnih je 50 kuna.

Voljeli bismo i da naša Rijeka kao Europska prijestolnica kulture do 2020. godine bude hrvatski grad čiji stanovnici najviše uživaju u dobroj knjizi, a sve bi se to trebalo odvijati i u našoj novoj, prvoj u riječkoj povijesti i pravoj središnjoj zgradi naše knjižnice. Potrudit ćemo se i zajedno stići do cilja, sigurni smo...

Još jednom zahvaljujemo vam se na povjerenju i vjernosti te želimo ugodno traženje i šetnju između vaših polica. :) 

DSCN4971