Na konferenciji za novinare, prikladno održanoj u Bibliobusu u riječkom naselju Škurinje, u uobičajenom ambijentu bibliobusa između betonskih zgrada, asfalta i automobila, najavili smo među narodnim knjižnicama inovativnu kampanju Pogurajmo bibliobus! Kampanja počinje u ponedjeljak 8. 9. na Međunarodni dan pismenosti u 11 sati na Korzu, gdje je organiziran prikladan trodnevni program dok će punim plućima trajati cijeli rujan i listopad u knjižničnim odjelima i ograncima, putem posebne internetske stranice bibliobus.gkr.hr, društvenih mreža i ostalih aktivnosti.

Ivan Čermelj, kao jedan od vozača Bibliobusa i voditelj bibliobusne službe, iz prve je ruke posvjedočio o sadašnjem stanju vozila i novim potrebama.

Što reći o vozilu koje je staro 25 godina, a u sebi sve ove godine nosi 8 tona knjiga! Nabaviti rezervne dijelove postaje noćna mora, a time i svaki sljedeći kvar postaje strepnja... Na istom pragu valja reći i da je osnovni razlog nemogućnosti uspostavljanja popodnevnih stajališta u ograničenjima električnih instalacija. U ovih 25 godina promijenile su se i riječke ceste – broj automobila jako je porastao, što je zakrčilo parkirališta i ulice kojima se Bibliobus nekada nesmetano kretao. Prometovati vozilom koje drugima može ošteti automobile naravno nikome nije u interesu. Ali evo vidite i takav bibliobus godinama obavlja svoju zadaću, dolazi kao knjižnica građanima pred njihove zgrade, ima svoje vjerne korisnike... Posebno nas vole u dječjim vrtićima iz kojih često stižu upiti i za novim stajalištima. Djeca iz vrtića Krijesnice upravo su se zato i maskirala u knjige. Jako lijepo radimo i u onim dijelovima Rijeke u kojima se osjeća nedostatak stalnih ogranaka i fizičke ponude. Zbog svoje pristupačnosti pogodan je i za slabije pokretne skupine korisnika poput mnogih osoba treće životne dobi. Što reći – tamo gdje je za dobar život potrebna knjiga, potreban je i bibliobus, zaključio je Čermelj.

Zbog svega navedenog želimo Bibliobusu pružiti novu energiju pa stoga upravo uz pomoć zajednice kreće u javnu kampanju prikupljanja sredstava za novo vozilo. Projekt nabave novog bibliobusa sastoji se od više aktivnosti, a to su izbor i kupnja novog vozila, adaptacija u pokretnu knjižnicu, kompletno opremanje potrebnom opremom i naposljetku likovno uređenje vanjštine bibliobusa koje će biti izabrano nagradnim natječajem. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 700 000 kuna. Knjižnica je iz vlastitih sredstava već osigurala početnih 220 000 kuna, a cilj je akcije donacijama popuniti razliku i doći do konačnog cilja.

Bibliobusu se može pomoći na više načina, a svi su najbolje predstavljeni na posebnoj internetskoj stranici kampanje. Svi se građani pozivaju na doniranje, dijeljenje ili pomaganje Bibliobusu na neke druge načine, koji mogu biti presudni u “poguravanju". Prvi su “gurači” financijama INA, Vertex BS, Eidos d.o.o., a raznom pomoćii logistikom Metronet, Dječji vrtić Rijeka - podcentar Krijesnice, Rimeteo, Sluga, Hoću bedž, Glazbena knjižara Rockmark...

Posebno je zanimljivo da se akciji priključila skupina riječkih kreativaca s područja kreativnih industrija (Kreativni kolektiv Kombinat, Studio Artlan, Cipmann, Molekula, Manufaktura) koji su se upoznali u svjetlu riječkih razgovora o coworkingu, a koji do sada nisu zajednički sudjelovali na projektima. Zajednički rad kreativaca na Bibliobusu zapravo je rezultat odluke skupine ljudi koji su prvenstveno htjeli vidjeti mogu li uopće raditi zajedno. Odlučili su se baš za Bibliobus jer su uvidjeli da je takva inicijativa/akcija veoma bitna za zajednicu. Nastao je tako simpatičan vizualni identitet, kampanja i web-stranica.

Kako smo i uvodno rekli, službeni je početak aktivnosti u ponedjeljak 8. 9. na Međunarodni dan pismenosti na Korzu. Kroz tri dana na Korzu će se izmjenjivati poznata i ugledna lica koja podupiru akciju, bit ćeizloženi radovi polaznika Dječjeg vrtića Krijesnica na temu Gradskog bibliobusa, moći će se voziti mala maketa bibliobusa, koju je izradio riječki umjetnik Ivo Matošić, slagati puzle na temu bibliobusa, zaigrati bibliobus-lutriju, tj. za donacije na štandu izvlačiti srećku koja će sretne dobitnike nagraditi knjigom zahvale. Također svakog će dana na štandu biti moguće sudjelovati u radionicama kao što su Mali glagoljaši - radionica pisanja glagoljicom, Vilinsko pismo - radionica pisanja vilinskim pismom, Stripaonica - radionica stvaranja stripa.

Važno je napomenuti da se kroz rujan i listopad u svim odjelima i ograncima Gradske knjižnice Rijeka mogu i anonimno donirati sredstva u posebne kasice te i na taj način pomoći guranju Bibliobusa.

Ako podržavate projekt nabave i unapređenja usluge Gradskog bibliobusa u Rijeci, podijelite ovu vijest i pomognite inicijativi.