U srijedu 14. 12. u 11 sati u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka održano je druženje s predstavnicima medija na kojem je najavljeno obilježavanje desete obljetnice aktivnosti Pssst...priča, kultnog knjižničnog programa koji se kao pričaonica za predškolce održava još od daleke 1998. godine, ali od 2006. u obliku obiteljske pričaonice za djecu i roditelje. Vrijedna obljetnica obilježit će se ovoga prosinca s dvije vrijedne aktivnosti za djecu i roditelje Pssst... priču: Bolnicu za medvjediće (17. 12. u 11, Dječji odjel Stribor) i ArtMašinu na pogonsko gorivo (23. 12. u 16.30, Dječji odjel Stribor).

O dječjim i obiteljskim čitalačkim navikama, ulozi priče u razvoju djeteta te o zanimljivom programu kojim će se obljetnica proslaviti govorili su ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, voditeljica programa Gradske knjižnice Rijeka Verena Tibljaš, Marija Kajapi iz kreativnog pogona ArtMašina i predstavnik INA-e Igor Šepić, direktor Službe energetike, koja je sponzorstvom podržala razvoj Pssst...priče!.

2

Cigla u programu Europske prijestolnice kulture

Pssst...priča pripada onim dugo opstajućim i time najvažnijim programima knjižnice koji su uz to i važna poluga u razvoju volonterskog programa knjižnice. Sponzorstvo prijatelja iz INA-e, nakon ranije podrške usluzi korištenja tablet računala u knjižnici i novom bibliobusu, pada tako na plodan teren, istaknuo je ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, dodavši da je još intenzivniji razvoj aktivnosti za djecu i obitelj jedna od naših najvećih misija Knjižnice u kontekstu projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.

Verena Tibljaš je prisutne uputile u značenje obljetnice jednog ovakvog programa poručivši da je važnost priče za razvoj djetetova govora, izražavanja, mašte i mišljenja neprocjenjiva, a važnost blizine roditelja u aktivnostima vezanim uz razvoj djeteta također. “Pssst...priča” je rastom kroz sve ove godine postala pravi brand, zaključila je.

Jedna od aktivnosti u sklopu proslave je “Bolnica za medvjediće” za koju su zaslužni studenti Medicinskog fakulteta, vrijedni studenti medicine, dentalne medicine i sanitarnog inženjerstva koji će održati radionicu usmjerenu na djecu vrtićke dobi i njihove roditelje te ih kroz igru naučiti o važnosti pravilnog i učestalog pranja ruku, ispravnog načina četkanja zubi, kao i smanjiti strah od bijele kute, doktora i ostalog medicinskog osoblja kroz liječenje njihovih bolesnih plišanaca. Radionicu će pratiti prigodne priče.

3

Čarolija rukotvorstva

Marija Kajapi iz ArtMaštine osvrnula se na njihove razloge priključivanja programu: Ovom blagdanskom obilježavanju visoke i okrugle obljetnice obiteljske predškolske pričaonice u Gradskoj knjižnici Rijeka, ArtMašina se pridružila jer smo uz  Stribor vezane od svojih ranih dana, jer u njega svraćamo kad stignemo, jer smo zbog vremena provedenog u knjižnici zavoljele raditi s djecom i s roditeljima i jer nam je knjižnica mjesto na kojem imamo "svoju obitelj".. Zato smo za ovu blagdansku obiteljsku  pričaonicu pripremile izradu  veselih djedova mrazova i vilenjaka, koji će, sigurne smo, zaposliti sve male i velike ruke koje dođu, a sve će to biti sjajno jer su priče koje će biti čitane toliko genijalne da će svi uživati - i u priči i u ručnom izrađivanju likova iz priče!

INA i knjižnica

logo_INA_jpg

Naposljetku je predstavnik INA-e Igor Šepić, direktor Službe energetike, zaključio osvrtom na razloge INA-ine potpore programu. “Kao stoljetni partner riječke lokalne zajednice, INA je oduvijek bez zadrške podržavala projekte koji su donosili benefite za što veći broj građana, a pogotovo onih najmlađih. Kao što sam rekao, s Gradskom knjižnicom nas veže dugogodišnje prijateljstvo u sklopu kojeg smo podupirali različite edukativne projekte i programe, različite inicijative vezane za odgoj, obrazovanje i profesionalno usavršavanje, kao što je primjerice projekt „(p)Okrenimo čitanje“ i mnogi drugi. Današnji projekt nam je posebno važan jer uključuje one najmlađe, naše predškolce, a koji će sigurno uživati u njemu.”, zaključio je Šepić.