Povodom Europske godine kulturne baštine 2018. podsjećamo na njezinu definiciju.

Kulturna baština je znak ili simbol koji je stvoren ili je ljudskim djelovanjem dobio značenje te je namjerno zaštićen, očuvan ili oživljen, umjesto da se prepusti prirodnom propadanju, zaboravu ili uništenju. Svrha kulturne baštine je prenošenje vrijednosti (kulturnih, povijesnih, estetskih, arheoloških, znanstvenih, etnoloških, antropoloških) budućim generacijama koje zajednica ili struka smatraju relevantnima.

 

Izvor: EACEA Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

URL: http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=18905

 

Hoćemo li zaboraviti svoju baštinu ako ne bude digitalno dostupna? Hoćemo li izgubiti povijesne slike koje su utkane u našim žilama i utopiti se u globalnim trendovima koji nemaju sentimentalnu (a ponekad ni ikakvu) vrijednost zaboravljajući na ljepotu i vrijednost koju možemo pronaći u sebi, u svom okruženju, svojim pričama, jednom riječju svojoj baštini?

 

Nećemo, ako damo svoj doprinos. Nećemo ako se potrudimo i čuvamo i podijelimo sve što je vrijedno iz obiteljskog i kulturnog okruženja u kojem živimo, a koje se tako brzo mijenja.

 

U akciji prikupljanja građe za digitalizaciju na temu našega grada povodom Dana sv. Vida građu su pridonijeli naši sugrađani koji cijene i vole svoj grad i svoj zavičaj. U akciji Sv.Vid za SVeVID digitalizirali smo 67 dokumenta koji su dostupni na https://svevid.locloudhosting.net/items/browse?collection=23.

 

Marijan Matković, Ivan Mičetić, Verena Tibljaš pronašli su nešto u svojim škrinjama doprinijeli svojom građom. Osim razglednica i veduta našega grada, ovoga puta ističem vrijednu građu o povijesti kvarnerske brodogradnje Cantieri Navali del Quarnaro koju možete naći na poveznici http://svevid.locloudhosting.net/items/show/3023.

 

Pogledajte dokumente, voljeli bismo da Vas potaknu na istraživanje. Ako imate što podijeliti ili ispričati, javite nam se.

 

Preporuka: istražite kulturnu baštinu Europe na http://www.europeana.eu/portal/hr