Ponedjeljak, 11.11., na riječkom području, ali i diljem Hrvatske, prošao je u znaku vijesti o olujnoj buri, značajnoj materijalnoj šteti, a nažalost i ljudskim stradanjima. Na vremenske prilike ne možemo utjecati pa je obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica u našoj ustanovi, koje se sastojalo od mogućnosti učlanjivanja za 25 kuna, nastavljeno prema planu.

Vremenskim neprilikama usprkos akciju povoljnijeg učlanjivanja iskoristila su čak 733 građana, što je lijepa činjenica vrijedna pažnje!

Navedenu informaciju moguće je višestruko interpretirati – s jedne strane ona svjedoči o srazmjerima ekonomske krize jer mnogima članarina, koja je i inače vrlo povoljna (50 kuna), predstavlja značajan trošak, dok s druge, još važnije, strane imamo još jedan dokaz da knjižnice, čitanje i knjiga imaju stabilnu društvenu ulogu za kojom postoji široka potreba građanstva. Ta je činjenica posebno zanimljiva u kontekstu sve češćih napisa o tzv. “krizi knjige i čitanja”, koji nisu točni, već su prvenstveno rezultat preslagivanja u području izdavaštva, novih tehnologija i raspolaganja slobodnim vremenom, dok sama potreba za knjigom, znanjem i zabavom te njihovom dostupnošću u otvorenim narodnim knjižnicama biva sve snažnija.

Podsjetimo, akcija je imala korijene u vrijednostima koje kontinuirano potičem,o, a to su među ostalima maksimalna otvorenost, dostupnost i socijalna osjetljivost. Naime, nije suvišno napomenuti da je u mnogim državama članstvo u knjižnicama besplatno, što je cilj kojemu težimo, čime bismo se približili maksimumu ostvarivanja društvene jednakosti u dostupnosti znanja i kulture. Nažalost, zbog društveno-ekonomskih prilika to zasada nije moguće, ali je upravo ovakvim akcijama cilj razvijati senzibilitet javnosti i prvenstveno političkih elita da je društvo s takvim knjižnicama ono kojem trebamo beskompromisno težiti.

Stoga se posebno veselimo životu s novim članovima.