Nakon osam godina potpune pauze te ranije višegodišnje egzistencije u neadekvatnom prostoru na Krimeji istočni dio grada Rijeke dobio je novi ogranak Gradske knjižnice Rijeka! Nastao je Ogranak Trsat, koji djeluje na adresi Trg Viktora Bubnja 1 (Dvorana mladosti) na pristupačnom i vidljivom mjestu, u prostoru površine 311 m2.  

Ogranak su u utorak, 26. 4. uz prigodan program otvorili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednica Kluba Sušačana Tamara Morić  i v. d. ravnateljice Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan.

Radno je vrijeme Ogranka Trsat:

Ponedjeljkom, srijedom i petkom 8.30 - 14.30

Utorkom i četvrtkom 14 - 20

Subotom (1. i 3. u mjesecu) 8.30 - 15.00

Ravnateljica je istaknula da je otvorenje Ogranka Trsat uistinu radostan događaj, kako za Knjižnicu tako i za građane ovoga dijela grada, koji su pomogli u ostvarenju plana. “Gotovo 8 godina, otkako se zatvorio Ogranak Sušak u Kumičićevoj ulici, tragali smo za prikladnim prostorom i rezultati su sada pred vama - prostrani, sadržajni javni prostor namijenjen svim korisničkim skupinama. Naši postojeći ogranci pravi su dnevni boravci u svojim kvartovima, te očekujemo da će i Ogranak Trsat postati središte života ovog dijela grada. Za sada ogranak zbog kadrovskih ograničenja radi samo u jednoj smjeni, no čim se ostvare preduvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, ponudit ćemo cjelodnevnu uslugu”, poručila je Tuškan.

DSCN2382

Tamara Morić u ime Kluba Sušačana naglasila je važnost zajednice pri pokretanju novog ogranka, a koja je svojim stalnim aktivnostima upozoravala na potrebu te uostalom i skrenula pažnju na slobodan prostor koji može biti odgovarajući za knjižnicu.   

Gradonačelnik Obersnel komentirao je dugotrajnost i kompleksnost potrage za odgovarajućim prostorom, ali sve s dobrim ciljem s obzirom da knjige mijenjaju ljude, a time i svijet. Gradonačelnik se posebno osvrnuo na riječki projekt Europske prijestolnice kulture te rekao da su se napokon stvorili uvjeti u kojima će Riječani 2020. godine po knjige u novu središnju zgradu u bloku Benčić. 

U Ogranku Trsat trenutno je dostupno:  

16 442 svezaka knjiga (11 370 za odrasle, 4 871 za djecu)

201 jedinica filmova i multimedije

8 naslova novina i časopisa

4 računala s pristupom internetu za korisnike i igračke za djecu.

Ukupan je iznos investicije u otvaranje Ogranka Trsat 600 000 kuna.

DSCN2334

Nakon otvaranja dijela Središnjeg odjela u prostoru Filodrammatice u kolovozu 2015. i puštanja u promet novog vozila Gradskog bibliobusa u prosincu 2015., otvorenje Ogranka Trsat još je jedan značajan trenutak u posljednjih godinu dana kojim se građanima grada Rijeke nastoji pružiti što kvalitetnija knjižnična usluga i omogućiti što bolja dostupnost knjige.  

Sve novosti i priče o Ogranku Trsat (kako je nastala Dvorana mladosti, tko je Viktor Bubanj, koja je važnost knjižnice blizu mjesta stanovanja...) možete pronaći u našem Magazinu.

DSCN2294