U srijedu 31. siječnja u 16 sati u dječjem vrtiću Mirta na Kantridi otvorena je prva, a 6. veljače u 17 u vrtiću Veseljko na Pećinama druga Mala knjižnica u gradu.

Bilo je tu baršunastih i vrijednim rukama izrađenih jastučića za škarice kojima su se kasnije rezale vrpce, bilo je tu pjesme i plesa u čast knjigama i knjižnici (hvala Zagrebačkim mališanima na predivnoj glazbenoj inspiraciji!), nešto recitacija i puno radosti izazvane novim, predivnim knjigama. Uz veliko uzbuđenje djece – polaznika vrtića, odgojitelje i nas, knjižničare, Male knjižnice svečano su predstavljene roditeljima koji će svakako biti naš vrlo važan partner u ovoj radosnoj misiji. 

Jer, tako bismo bili sigurni da je svako dijete uključeno u institucionalni odgoj zavoljelo knjigu prije no što krene u školu, prije no što knjiga postane strašno ozbiljna stvar! Naime, još nismo upoznali predškolsko dijete koje ne voli slušati priče i listati slikovnice! Zato smo u tom smjeru odlučili poduzeti neke korake!

A o čemu se zapravo radi?

Pilot-projekt Mala knjižnica predstavlja nastavak dosad vrlo uspješne suradnje dviju institucija – Dječjeg vrtića Rijeka i Gradske knjižnice Rijeka. Naše dvije ustanove na različite načine dolaze u doticaj i surađuju s istim ciljem kontinuirano, već dugi niz godina. Priča prije spavanja ili priča kao redovni dnevni ritual za umirenje skupine, jedna je od aktivnosti koje se povremeno ili stalno provode u vrtićima.

Odgojiteljice DV Rijeka dovode u ogledne, povremene ili redovite posjete te posudbu knjiga svoje vrtićke skupine u naše knjižnične odjele i ogranke. Knjižničari i knjižničarke Gradske knjižnice Rijeka tom prilikom čitanjem priča, izložbama slikovnica, igraonicama i na druge načine nastoje probuditi u djece želju za čitanjem i želju da u knjižnične prostore dolaze i sa svojim roditeljima. Odaziv je evidentan i izuzetno nas veseli. Iz godine u godinu domišljamo novine u programima za djecu od 3 do 7 godina, a one sve više podrazumijevaju uključivanje roditelja u proces provedbe tih programa. Želja nam je stoga projektom Mala knjižnica učiniti korak bliže djeci i roditeljima u razvoju kulture čitanja djeci i s djecom od najranije dobi.

Mala knjižnica je zbirka knjiga za djecu i roditelje iz fonda Gradske knjižnice Rijeka postavljena i dana na korištenje u dječjim vrtićima, osobito onima koji ne mogu koristiti knjižnični ogranak ili stajalište bibliobusa. Zamišljena je i kao posudbena zbirka knjiga i kao knjižnica za korištenje tijekom boravka u vrtiću.

Stotinjak izabranih kvalitetnih naslova knjiga za djecu u dobi do 7 godina (slikovnice za najmanje, ilustrirane knjige i „mala znanost“) te mala zbirka literature za roditelje i odgojitelje u kreativnoj suradnji sa stručnim osobljem vrtića postavljena je u za to adekvatan kutić nazvan Mala knjižnica. U dane otvorenja prostor je već odisao dječjom kreativnošću, djeca su uredila prostor svojom maštom i ručicama.

Ovo je tek početak jedne lijepe priče o knjigama u vrtiću. Slijede razne zanimljivosti, no o njima kada za to dođe čas...

S1520045