Spektakularnim mađioničarskim nastupom poznatog riječkog mađioničara (i svježeg obarača Guinnessova rekorda!) Andreja Škedela na trgu ispred Stribora u ponedjeljak, 23. 4., u 11 sati, točkom pod nazivom Papirnate priče (a svakako i čarolije) počeo je Tjedan dobre dječje knjige koji će narednih 7 dana Rijeku, ali i Bakar, Crikvenicu, Delnice, Kostrenu, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Viškovo i Vrbovsko voditi kroz čarolije priča.

30167326_1925005594199224_943709992556020420_o

Stotinjak djece iz obližnjih riječkih škola i vrtića otvorenih je ustiju i čestih uzdaha koji se nisu mogli zaustaviti pratilo čarobne trikove u kojima jedan učas postaje tri, u kojem čovjek, a i knjiga, netragom nestaje, a onda se vraća i tjera nas da razmišljamo je li to sve bio samo trik ili je uistinu baš sve moguće kako u pričama, tako i u stvarnosti. Andrej je svoje trikove počeo vježbati davnih dana baš u Striboru i Tjednu dobre dječje knjige bila je posebna radost da ga baš on najavi i otvori. Uz četu đaka koji su na kraju ove Papirnate priče uglas uskliknuli: "Tjedan dobre dječje knjige može početi!"

I počeo je.

Točno u podne u Stribor nam je stigla Tamara Bakran. S malom Idom kao likom iz priče.

bakran1

Kako se može vježbati maštu? Zamislite jedno drvo, i onda mu dodajte nešto… i malo po malo nastaje priča…To nas je na predstavljanju knjige Gvalup i druge priče u sklopu Tjedna dobre dječje knjige naučila spisateljica Tamara Bakran. Njena publika, prvaši i drugaši iz Tesle, saznali su nešto o nastajanju priča u zbirci, ali i poslušali i oduševili se dvjema pričama iz zbirke - Ruža i čempres (osobno omiljena priča iz zbirke moderatorice Sanje Štajdohar) te Ruša je slutila.

Druženju je prisustvovala i autoričina kći Ida, koja je bila inspiracija za mnoge autoričine priče (osobito one o vatrogascima, ne propustite!), ali je, kako je i sama rekla, njezin oštri kritičar. Nabrali smo i mrvice novih spisateljičinih ideja, od kojih već nastaju nove priče, ali ne smijemo previše otkrivati. Svi smo obogaćeni za novo iskustvo i naučili smo - ako želimo stvarati dobre priče, moramo puno čitati, puno slušati i ne bojati se otkrivati svijet oko sebe jer svugdje se krije pustolovina. I zapamtite, treba vježbati maštu, baš kao što vježbamo mišiće.

20180423_141402_resized_1

Nešto kasnije, na drugom kraju grada, na Zametu, Iva se skriva(la) i Budućnost se smišljala. Vrtićanci iz Oblačića tražili su Ivu (i jaaaako se obradovali kad su je našli!), a školarci zametske škole smišljali su budućnost u kojoj je sve, naravno, bolje i zabavnije. Je li im uistinu i bilo tako, uvjerite se sami! Fotografije govore više od tisuću riječi!

20180423_110531_resized

Dan prvi zaokružen je otvorenjem izložbe Divota spomena. Izložbom koju smo izgradili zajedno s vama – mamama, tatama, nonama, nonićima koji ste i ovaj put pretražili svoja kućna blaga i iz njih iznjedrili prave dragulje – spomenare koji sežu i 120 godina unazad, na sam početak 20. stoljeća, one koji se kočopere na lepezama, one koji su pisani i risani tušem, kojima boja ne jenjava ni nakon svih tih godina kao ni uspomene koje su preplavile Kreativni laboratorij Dječjeg odjela Stribor ovom posebnom i nostalgičnom izložbom.

Ne propustite zaviriti, samo sedam dana možete je razgledati, a onda se spomenari vraćaju vlasnicima. Jer njima zajedno s uspomenama pripadaju. I Antikvarijatu Mali neboder, koji je naš vjerni i dragi partner u čuvanju svih vrsta pisanih uspomena.

20180420_101035