Na otvorenju izložbe govorili su načelnik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke g. Hinko Mance, vatrogasac g. Slavko Suzić koji je s g. Sanjinom Blaževićem istraživao povijest riječkog vatrogastva i pripremio izložbu, te gradonačelnik Vojko Obersnel.

Otkrili su nam mnoge zanimljivosti o riječkom vatrogastvu, uključujući podatak da je ono najstarije na području Republike Hrvatske (osnovano 1863. g.), a ne varaždinsko kako se mislilo do prije desetak godina. Prvi profesionalni ilustrirani list također je tiskan u Rijeci - na izložbi možete vidjeti presliku naslovnice iz 1892. g. Zanimljivo je vidjeti slike starih vatrogasnih stupova na Sušaku i na dvorištu Talijanske gimnazije u ulici Dolac, starih vatrogasnih vozila kao i nekadašnjih vatrogasnih postrojbi.

Gradonačelnik Vojko Obersnel odlikovan je pritom posebnim ordenom riječke Javne vatrogasne postrojbe za posebne zasluge. Čestitao je vatrogascima visoku obljetnicu kao i na odličjima predsjednika Republike dobivenim na svečanoj sjednici te otvorio izložbu.