...i problemima mladih na kojoj su sudjelovali Rosie Kugli, autorica; prim. dr. Vlado Sabljić, predstavnici Odjela za neuropsihijatriju Rijeka, studenti Medicinskoga fakulteta, učenici Medicinske škole Rijeka te iz OŠ "Nikola Tesla" Rijeka mr. sc. Orjana Štimac Marušić, psihologinja; Tanja Bandera-Mrakovčić, ravnateljica i učenici osmih razreda.

Gradska knjižnica Rijeka rado se odazvala ovoj odlično organiziranoj suradnji s uglednim gostima i odabranom publikom, jer je knjiga u fokusu našeg zanimanja jednako kao i zajednica u kojoj živimo i čije probleme ne smijemo ignorirati.

Knjiga "Nisam ti rekla..." upravo se bavi aktualnim problemom koji je među mladima posebno opasan.

Predstavljanje je započelo čitanjem knjige u izvedbi kazališne grupe MIM iz Osnovne škole "Nikola Tesla" pod vodstvom Anđelke Tutek. Završne riječi glavne junakinje koja završava tragično interpretirao je mladić. Namjerno. Zato što se tragedija može dogoditi jednako mladićima kao i djevojkama.

Autorica Rosie Kugli na susretu je ukratko predstavila sadržaj knjige i iznenađenje što je knjiga dobila popriličnu medijsku pažnju.

A onda su nam liječnici i psiholozi otvorili oči poraznim iskustvima i činjenicama. Sve mlađa djeca dolaze na hitni trakt u stanju pijanstva (8-10 g.). Prevencija se provodi sustavno, ali nije dovoljna ako obitelj ne pruža podršku takvim nastojanjima. Odrasli su krivi jer nisu svjesni opasnosti i posljedica koju sa sobom nosi društveno prihvaćena uporaba alkohola među mladim ljudima.

Čitavo naše društvo šalje kontradiktorne poruke u kojima uz sport ide i pivo. Pivo sadrži alkohol i ono nije hrana. Ono je posebno opasno jer se unosom velike količine alkohola iz organizma ujedno izlučuju tvari bez kojih život može biti ugrožen. S druge strane, teška opijanja često, pogotovo kod djece i mladih osoba, dovode do tragičnih posljedica!

Citiramo osvrt Ane Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva i voditeljice Odjela za promicanje zdravlja pri Nastavnom zavod za javno zdravstvo ,,Dr. Andrija Štampar":

"Dužni smo našim mlađim generacijama objasniti što zapravo znači nepromišljeno i rizično ponašanje - što znači sjesti u auto nakon konzumiranja alkohola. Dužni smo im objasniti da na taj način svaki put „nude" sve svoje želje, prijateljstva, nastojanja, planove, emocije, svu ljepotu postojanja - konačnosti. A da još gotovo nisu ni počeli. Ali, trebamo im to objasniti na način da nas „čuju": kroz njihovu priču, na njihov način, jezikom srca i emocija. A autorica upravo to i čini.

A na nama je i da razmislimo i o sebi, o društvu kakvo smo sami stvorili, o našim prioritetima, načinima komunikacije s našom djecom i mladima, našim slabostima i potragama. Iz tog razloga, knjigu mogu preporučiti i roditeljima. Kao i stručnjacima koji rade s mladima i ,,o mladima" s pozivom da se spuste sa svojih katedri i zajedno s autoricom i junakinjom Hedom urone u istinski svijet mladih i malo ih bolje razumiju.

Kako bismo im svi skupa mogli pomoći i zajedno s njima izgradili malo bolji svijet s barem malo manje tragičnih posljedica."

Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva Voditeljica Odjela za promicanje zdravlja Nastavni zavod za javno zdravstvo ,,Dr. Andrija Štampar"

Citiramo i sami sebe iz članka "Učlani se":

Nezaposlen um vražja je radionica, a dosada leglo loših navika.

...

Djeci i mladima koji svoje slobodno vrijeme provode u knjižnici prijeti samo jedna mogućnost ovisnosti – ovisnost o kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena.