U ispunjenoj Narodnoj čitaonici predstavljena je novina u usluzi Gradske knjižnice Rijeka - korištenje tablet računala i čitača elektroničkih knjiga. Riječ je o usluzi koja nastaje kao rezultat praćenja najnovijih trendova u svijetu tehnologije i izdavaštva, a koji značajno mijenjaju način korištenja pisanog sadržaja. Uz INA-u kao sponzora ostvarivanje usluge su donacijama pomogli Ventex, Infosistem i Nimium.

Prilika za socijalno deprivirane 

Ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan Mihočić naglasila je socijalni aspekt nove usluge u prevladavanju digitalne nejednakosti, koja je aktualni problem zbog rastućeg siromaštva stanovništva. Također, važno je potaknuti stvaranje čitateljskih sadržaja u elektroničkom obliku na hrvatskom jeziku, a postoje i stručni – knjižničarski aspekti nove usluge jer treba stvoriti modele za upravljanje elektroničkim sadržajima kao knjižničnom građom, naglasila je Tuškan Mihočić. 
Direktor INA Rafinerija nafte Rijeka Igor Šepić istaknuo je da je INA-i čast podupirati projekte koji se ističu inovativnošću i suvremenošću te kao društveno-odgovorna tvrtka potiču projekte u zajednici u kojoj posluju.
Pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar nije krio zadovoljstvo potezom Gradske knjižnice Rijeka do kojeg je došlo unatoč nizu nepoznanica koje postoje u području produkcije i korištenja sadržaja te pri samoj implementaciji uređaja u rad jedne narodne knjižnice. "Ovo je jedan od najuzbudljivijih trenutaka u riječkoj kulturi od kada sam pročelnik. On je hrabar, beskompromisan i pokazuje da se razmišlja o sutrašnjici. Svi moraju biti svjesni da živimo usred urušavanja cijelog jednog starog svijeta, a da uopće nije jasno što će novo izrasti. Ovo je jedan od puteva." zaključio je Šarar. 

Grbačić: Imamo li lijek protiv izdavačke depresije?!

Predstavljanje su obilježila i tri poučna predavanja o tablet računalima, njihovim mogućnostima te uz njih usko vezanoj medijskoj industriji. Goran Vuzem, pokretač Šeste brzine, prvog regionalnog besplatnog iPad magazina o automobilizmu iznio je niz zanimljivih statistika o korištenju i čitanju aplikacije, pa se tako čula informacija da je 4138 puta  preuzeta na iPad uređaje u Hrvatskoj i 882 puta u Sloveniji što je jedan od rijetkih egzaktnih podataka o rezultatima izdavačkog projekta za iPad u Hrvatskoj.

Svi moraju biti svjesni da živimo usred urušavanja cijelog jednog starog svijeta, a da uopće nije jasno što će novo izrasti. Ovo je jedan od puteva., istaknuo je pročelnik Ivan Šarar. 

Nebojša Grbačić, autor i urednik projekata Woohoo.hr i Do!ts te stručnjak za društvene mreže i medijsku kulturu zapitao se da li su tablet računala doista pravi lijek protiv izdavačke depresije. Grbačić je istaknuo niz zanimljivih primjera iz područja medijske industrije koji su zaigrali na kartu inovativnog korištenja tehnologija, ali do sada nisu napravili presudni korak. "Vani čekaju da iPad napravi s novinarstvom ono što su iTunes napravili s glazbom dok doma čekamo da ljudi u značajnijem postotku počnu koristiti iPad i ostale tablete" istaknuo je Grbačić.
Finalno predavanje bilo je rezervirano za znanja o samom tehničkom procesu izdavaštva za što se pobrinuo Davor Pasarić iz Kreativnog odjela. Pasarić je detaljno proveo kroz proces rada sa softverom za samostalno digitalno izdavaštvo iBook Author, te poručio da iako proces rada djeluje jednostavno on zahtjeva i značajnu dozu stručnosti, a često i sredstava želi li biti doveden na svjetsku razinu.

Knjižnica kao centar novog stvaralaštva 

U Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka članovi mogu koristiti iPad tablete četvrte generacije, tablete pogonjene Android operativnim sustavom i Kindle e-čitače. Narodna čitaonica se s obzirom na vrstu usluge koju inače pruža pokazala prirodnim mjestom nastanka digitalne čitaonice nove generacije. Pitanje uvođenja i korištenja tablet računala i e-čitača u knjižnicama  pripada području vrlo značajnih debata s obzirom na dileme koje se javljaju pred tradicionalnim knjižničnim djelatnostima i uslugama kao što su otkup, nabava i posudba knjiga/publikacija. Ključno postaje pitanje sadržaja koji je na hrvatskom jeziku vrlo oskudan i nedostatan, što je potpuno suprotno trendovima u razvijenim zemljama. 
Nada Gradske knjižnice Rijeka je stoga da će konkretna implementacija uređaja u svakodnevicu snažno otvoriti ta teška pitanja i generirati stvaralačku atmosferu ne bi li budućnost čitanja bila što kvalitetnija, a građani Rijeke zadovoljniji ponudom i uslugom. Također, mogućnost korištenja uređaja omogućit će onima koji nisu u mogućnosti financijski nabaviti uređaje da se educiraju u korištenju novih tehnologija.
U sklopu nove usluge Gradska knjižnica Rijeka organizirat će kontinuirane aktivnosti, edukacije, predavanja o kulturi digitalnih medija i e-knjigama ne bi li bila jedan od nositelja novog stvaralaštva u gradu Rijeci. 

819198_527795750586889_731630056_o