Tjedan dana nakon "štemanja". Tako se slobodno može nazvati osvrt na našu premijernu Štemalicu održanu prije točno tjedan dana  u ispunjenoj Narodnoj čitaonici. Dok se u Genovskom zaljevu počela okretati ciklona koje će dva dana kasnije riječkom području donijeti jedan od značajnijih snjegova u povijesti nestabilnost je zavladala i u Narodnoj čitaonici. U pozitivnom smislu, naravno.

Štemalica je zamišljena kao debatno događanje u suorganizaciji Gradske knjižnice Rijeka i Radija Korzo kroz koje se oko određene teme spore dva para poznatih, uglednih i stručnih Riječana. Njome se tako na jedinstven način u otvorenoj javnoj situaciji sučeljavaju ličnosti koje građani obično doživljaju samo kroz medije, ali vrlo rijetko i kroz neposredan odnos. U širem smislu dio je to tendencije da u Narodnu čitaonicu upravo i uđe duh vremena u kojem je ona bila središte gradskog kulturnog života i mjesto burnog raspravljanja uglednika o aktualnim pitanjima. 
Izborom teme sukoba neoliberalizma i socijalizma za samu premijeru teško se moglo ući u područje većih dilema i suprostavljenosti.

Cilj nije bilo ponavljati teoriju o ideologijama već analizirati konkretna područja svakodnevice u kojima ta tiha podjela očito utječe na ljudske postupke i sudbine. Poduzetništvo, kultura, obrazovanje, samo su neki od njih.

Sudionici prve Štemalice birani su po principu bliskosti s temom, pa su se u "ringu" našli pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, poduzetnik Edo Plovanić, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Predag Šustar i aktivist Petar Ciganović. Voditeljsko-moderatorska palica našla se u rukama Pjera Orlića, iskusnog voditelja Radija Korzo te je "štemanje" moglo početi.

Nije zakazala ni publika što odlično svjedoči da očito postoji potreba i za slušanjem rasprava o složenijim i težim temama, a ne samo za Harlem Shakeom koji je upravo u vrijeme prvih pahulja iz gore spomenute ciklone masovno "otplesan" pred istom Narodnom čitaonicom.

Tijek Štemalice je pokazao da spomenuta napetost ispod površine svakodnevice očito postoji u vrlo oštrom obliku što je bilo vidljivo po nizu indikatora – tezama, reakcijama publike i izjavama samih sudionika. Posebno zaoštrene trenutke izazvala je usmjerenost na područje kulture pri čemu se opet istinitom pokazala tvrdnja da kada se u razgovoru nađu kulturnjaci tema razgovora postaje novac, a ne sama kultura. Ipak, što je Štemalica više klizila prema svršetku bivala je jasnija slika traženja srednjeg puta između neoliberalizma i socijalizma pri čemu su se kao tihi motiv i uzor konstantno provlačile skandinavske zemlje.

S obzirom na premijeran karakter, "štemanje" neoliberalizma i socijalizma prošlo je zadovoljavajuće, posebno kada se u obzir uzme već naglašena činjenica da su u prostor maksimalne javne otvorenosti (publika je slobodno komentirala i postavljala pitanja!) stigle ličnosti koje građani izvan njihovih stručnih okruženja i medija nemaju previše prilike vidjeti, slušati i osjetiti.  
 
U pripremi je i novo izdanje Štemalice koja će se održati u srijedu 20.03. na istom mjestu. Zimska ciklona tada ne bi trebala biti opcija, ali za Harlem Shake ne možemo obećati. Ovaj put argumente će suprotstaviti zastupnici slobodne distribucije knjiga, softvera, glazbe, filmova (...) i oni koji smatraju da je zaštita, privatna kontrola i cijena sadržaja svetinja.

Tema je to koja također snažno zadire u našu svakodnevicu, a da to i ne primjećujemo osim u trenucima ACTA kontroverzi i akcija Anonymousa koje u medijskom svijetu poprimaju oblik praznog spektakla.