Već od same najave dosta nam je stalo do razumijevanja javnosti kako nam cilj nije debatirati o referendumu te izjašnjavati se "za" i "protiv", već doista nešto naučiti i razgovarati o širokom spektru tema – što je seksualnost uopće, odnos filozofije prema seksualnosti, pitanje konzumerističkog društva i seksa, kako definirati seksualne perverzije... Naravno, za samo finale predvidjeli smo i otvaranje referendumske teme. S obzirom na "slona u sobi", a ovaj put je to bilo referendumsko pitanje, čak smo i dosta dugo ostali usredotočeni na šira pitanja – punih četrdeset minuta! Tada su tron preuzeli referendum i homoseksualnost, ali bez veće štete za cjelokupan tijek jer se rasprava kretala u konstruktivnom smjeru.

Na druženje uz ovakvu temu pozvali smo ugledne i stručne Riječane pa su tu stigle profesorica filozofije seksualnosti Snježana Prijić-Samaržija, stručnjakinja za ustavno pravo Sanja Barić, aktivist i umjetnik Antonio Kiselić i aktivistica Danijela Almesberger. Recimo i to da se dogodio i jedan kuriozitet – na debatu je pozvano čak desetak ličnosti vezanih uz život Katoličke crkve – vjeroučitelji, angažirani laici, teolozi, svećenici, ali nakon početnog pozitivnog odgovora redom su nam stizala otkazivanja, odbijenice ili jednostavno nejavljanje. Navedena činjenica nas izrazito žalosti s obzirom da je riječ o zanimljivim pogledima na život koji, kao i ostali, trebaju ravnopravno sudjelovati u raspravi u javnoj areni kao što je Narodna čitaonica. Bez obzira na navedeno raspravi nije nedostajalo usijanja i traženja odgovora na važna pitanja, za što se pobrinula provokativna i aktivna publika.

Prepričavati cjelokupan tijek rasprave i izrečeno nećemo, jer do vikenda planiramo imati spreman i audio podcast cjelokupnog druženja, već iznosimo samo nekoliko misli. Snježana Prijić-Samaržija pojasnila je tako da se seksualnost u filozofiji relativno donedavno i nije ozbiljno propitkivala, što je svakako dio problema s kojim se danas nosimo. Teze koje je ona zastupala bile su na pragu strogog razdvajanja prirodnog i moralnog s obzirom na opetovane tvrdnje iz publike da homoseksualnost nije "prirodna". Istaknula je i da je Crkva redovito bila instrument društvene kontrole, što očito nastoji biti i danas. Antonio Kiselić uputio nas je da život aktivista počinje bujati šezdesetih godina 20. stoljeća kada kreću i ostali pokreti za prava manjina. Posebno intenzivna u obraćanju bila je Sanja Barić koja je preciznom analizom raznih argumenata protiv prava seksualnih manjina ukazala na cijeli niz logičkih grešaka u argumentima. O samom pitanju referenduma i promjene Ustava ustvrdila je da jedna grupa ljudi opasnih namjera vrlo vješto iskorištava demokratske kanale, što u budućnosti prijeti puno ozbiljnijim posljedicama od same činjenice da će u Ustav ući ograničavajuća definicija braka.

U gotovo dva sata rasprave Narodna čitaonica se doista pokazala kao "narodna", jer su u istom rangu sjedili i intenzivno razgovarali "obični" građani i priznati stručnjaci, što je uostalom i intencija cijelog događanja. Bila je tu naravno i čvrsta moderatorska ruka Pjera Orlića, našeg partnera s Radija Korzo, s kojim nastavljamo druženje uz dobru glazbu i nove Štemalice.