Op, op, op, opa Smashwords Style!

U subotu, 22. lipnja, s početkom u 17 sati, u Caffe baru Tor u Rijeci održana je praktična radionica iz e-nakladništva, popularno nazvana Smashwords Style.

Smashwords je platforma za objavljivanje i distribuciju knjiga u digitalnom izdanju sa sjedištem u Los Gatosu, Kalifornija, a djeluje već pet godina. U prvih sedam mjeseci svog postojanja Smashwords je objavio impozantnih 140 naslova, a do danas su objavili 7.847.031.887 riječi (knjige više nitko i ne broji) što ih zasigurno čini jednom od najvećih svjetskih knjižara.

U ovo digitalno doba, puno se govorilo i spekuliralo kako će se knjiga u sve to uklopiti. Danas sa sigurnošću možemo tvrditi da je i knjiga pronašla svoje "digitalno gnijezdo" na Smashwordsu, ali i na drugim sličnim platformama.

Sada, kad je i knjiga pronašla svoj digitalni prostor vrijeme je da se i pisci u svemu tome pronađu. Na našem prostoru, jedan od pionira u toj spisateljskoj digitalnoj potrazi je riječki pisac Alen Kapidžić koji je vodio radionicu. Alen je samo u ovoj godini na Smashwordsu objavio zbirku priča "Stare priče", kratku priču "Sjekira", koja je dostupna i na engleskom jeziku, te u prosincu prošle godine roman "Smeće".

Kroz zanimljivi dvosatni program, sudionici radionice doživjeli su vlastito iskustvo prolaska kroz osam osnovnih Smashwords koraka, od pripreme samog teksta i sinopsisa, odabira naslovnice, sve do završnog koraka, odnosno objavljivanje literalnih uradaka na Smashwordsu te dobivanja, u spisateljskom svijetu, svetog ISBN broja.

Ovom korisnom radionicom pisci su otkrili još jedno mjesto na kojem mogu vrlo jednostavno objaviti knjigu, a Smashwords će zasigurno uskoro postati bogatiji za nekoliko izvrsnih riječkih pisaca.