Pojedine teme i fenomeni toliko duboko prožimlju naše svakodnevne živote da ih uzimajući ih zdravo za gotovo više ni ne primjećujemo. Druge pak, dotičemo na marginalan površan način, zasigurno imajući mišljenje i stav bez posebne želje i potrebe za ulaskom u dubinu problematike. Tema drugog “štemanja” imala je “zastupnike” u svim tim skupinama.

Teze, argumente i emocije su s braniteljima autorskih prava i intelektualnog vlasništva kao temeljima kulture ukrstili su zagovornici otvorenog pristupa i piratstva. Jednima je tema značila ZAMP i poput nekakvog bonusa vijest o predsjedniku RH koji tu “navodno nešto mulja”, drugima bjesomučno skidanje gigabajta preko torrenta, a trećima pak samo masku Anonymousa kojeg lako pomiješamo s Vriskom. Sve u svemu, puno i previše mišljenja, stavova, emocija oko naizgled jedinstvenog fenomena, a bez ulaska u sve slojeve argumentacije.

U Narodnoj čitaonici smo se te kišne srijede družili upravo zato da bi to barem djelomično promijenili. Jesmo li si zadali pretežak zadatak? Možda. No to ne ruši vjeru da o stvarima treba žestoko raspravljati i kada nisu u žiži senzacionalizma kao što je bio npr. slučaj s piratstvom i autorskim pravima u trenutku ACTA inicijative.

Okupili smo stoga respektabilnu i heterogenu ekipu čiji svaki sudionik ima vlastito bogato iskustvo i znanje. Ponekad ih vidimo na televiziji, čitamo u novinama, ali rijetko ih imamo priliku čuti u javnoj, potpuno otvorenoj situaciji. I upravo je to ključna vrijednost ove Štemalice koja se ne održava slučajno u Narodnoj čitaonici koja je bila među prvim simbolima otvorenosti i centar svome vremenu svojstvenog aktivizma. Argumente su ukrstili tako izvršni urednik Novog lista Jasmin Đečević, glazbenik Dražen Turina Šajeta, “pirat” i aktivist Anto Malbašić, znanstvenik i DJ David Blažević, poznatiji kao Smeđi Šećer.

Napomenimo pri tom kao zaključak da su i sami organizatori, Gradska knjižnica Rijeka i Radio Korzo, duboko uključeni u suštinu svih dilema koje izazivaju otvoreni pristup, piratstvo, intelektualno vlasništvo.... Da li smijemo i pod kojim uvjetima fotografirati knjige u Središnjem odjelu, snimati pjesmu s Radija Korzo, digitalizirati knjige starih autora... Nismo baš sigurni, jelda? Upravo zato to su samo neke od otvorenih tema. 

Kako je bilo na ovoj Štemalici poslušajte i u našem podcastu.