Da se tehnologija mijenja neviđenom brzinom prilično je poznato i bogato argumentirano samom stvarnošću jer nas svaki dan iznenadi poneki novi model mobitela ili računala. No koliko god bila uzbudljiva, svaka tehnologija nije svima jednako dostupna zbog nedostatka novca, nemogućnosti jednostavne kupnje u hrvatskim dućanima, nedostatka smisla korištenja i sadržaja na hrvatskom jeziku.

Posljednje dvije godine najpopularniji su fenomen tablet-računala i čitači elektroničkih knjiga koji, posebno u zapadnim zemljama, bilježe velik uspjeh, dok se u Hrvatskoj šire prilično sramežljivo. S obzirom na to da su tablet-računala svojim funkcijama najuže povezana sa samom kulturom čitanja knjiga, časopisa, novina, Gradska knjižnica Rijeka odlučila je biti jedna od točaka gdje se može educirati i iz prve ruke saznati ponešto o tablet-računalima, elektroničkim  čitačima i svim njihovim mogućnostima.

Zainteresirani su se tako mogli upoznati s različitim modelima tablet računala i čitača elektroničkih knjiga, a program je bio prvenstveno namijenjen pripadnicima treće životne dobi. Pokazne radionice vodio je Kristian Benić. Program je realiziran u trima ograncima (Turnić, Zamet, Drenova) te zaključen posljednjom radionicom 15. studenoga u Narodnoj čitaonici.

Izjave sudionika o Tabletomaniji 

Christian Grailach: Knjižnice trebaju biti pokretači

Mislim da su tablet računala zaista trend i svijet budućnosti kao što je rečeno na predavanjima Tabletomanije. No, mislim da tako naglo neće sve krenuti, pogotovo ne među ljudima treće životne dobi. Kao prvo, navike se, što ste stariji, teže mijenjaju, a ne treba zanemariti ni pitanje cijene. Dapače! Rekao bih da baš knjižnice mogu i trebale bi biti pokretači i propagatori novoga trenda koji će, nesumnjivo, postati navika jer u njima svi mogu doći do takvih uređaja i zanimljivih sadržaja na njima bez da previše posežu u novčanik.

Ljubo Martinović: Tehniko dokle, stani malo da uhvatimo zrak!

Što reći o tabletima? Čovjek koji je rođen polovicom prošlog stoljeća to je kao da odrede običnog građanina za let u svemir. Ili drugim riječima rečeno, nekad velika prostorija sažeta u jednoj minornoj kutijici u ruci iz koje se sve iščitava sto se dešava kod nas i u svijetu. Nevjerojatno!!!

Danas odnosno sutra nećemo morati trčati u knjižnice ili knjižare po nama neku interesantnu knjigu, jednim klikom imat ćemo je ispred sebe na tabletu. Nećemo morati praviti skupe ormare i prostor za odlaganje pročitanih knjiga i brinuti o prašini koju moramo čistiti. Tehniko dokle, stani malo da uhvatimo zraka, jer nismo u stanju te pratiti?! Mi želimo i malo raomantike na koju smo se navikli. Tako komentiramo mi stariji. A nove generacije uvijek s oduševljenjem primaju novitete. Naši unuci pomalo zavide OŠ Vežica koja je već uvela tablete.

Manon Giron: Dobar uređaj za čekanje u međupauzama života

Dnevno se susrećem s enormnom ponudom tableta, ali nudi mi se nešto za što ja ne znam čemu služi iako nisam baš neuka i imam par računala. Jako bi htjela imati e-čitač jer sam vidjela da je to jako zgodna stvar s obzirom da se čovjek nađe u situacijama da sjedi u autobusu ili čeka kod doktora, pa je lijepo da postoji nešto što bi mogao koristiti da mu brže prođe vrijeme u tim međupauzama života.