Famozna “Opća uredba o zaštiti podataka"” odnosno na engleskom jeziku "General Data Protection Regulation" (GDPR) o kojoj toliko čitate i slušate posljednjih dana ima jasan utjecaj i na poslovanje knjižnice. Naime, i Gradska knjižnica Rijeka od vašeg učlanjenja, pa kroz daljnji život s njom, raspolaže dijelom vaših osobnih podataka i to isključivo u svrhu vođenja evidencije o članstvu i posudbama.

Važno je istaknuti da nikada do sada ti podaci nisu bili korišteni u bilo koje druge svrhe osim pomoći razvoju knjižnice i vaših čitateljskih života. Nikada nije postojao plan ni da postanu išta drugo osim načina evidentiranja i ponekad komunikacije s vama o informacijama koje su nužne za život s jednom narodnom knjižnicom u gradu poput Rijeke.

Nećemo vas zamarati svim unutarnjim postupcima, prilagodbama, dilemama i trilemama koje GDPR znači za našu organizaciju već skrećemo pažnju na novosti koje su vama ključne.

Nova upisnica

Najočitija novost je nova upisnica koja će vas dočekati za pultom u svim odjelima i ograncima Gradske knjižnice Rijeka prilikom upisa. Njena glavna karakteristika je da će kvalitetnije odrediti što od knjižnice želite primati kao informaciju, kojim vašim kontakt podacima želite da se koristimo... Većinu toga smo radili i do sada, ali sada je potreban vaš jasan pristanak.

Zato je uz upisnicu novina i Obavijest o prikupljanju i obradi osobnih podataka. Pročitajte ju prilikom upisa. U njoj je detaljno objašnjeno što se s vašim podacima događa te na što dajete pristanak.

Upis mlađih od 16 godina

Djeca i mladi su jedna od najvažnijih korisničkih skupina knjižnice, budućnost našeg društva i čitateljske kulture, ali i jedna od najnezaštićenijih skupina kada je riječ o upravljanju osobnim podacima u digitalnom ekosustavu. Za upis svih mlađih od 16 godina potreban je OIB i potpis roditelja staratelja. Praksa će biti posloženija od dosadašnje i time kvalitetnija.

Službenik za zaštitu osobnih podatka

Knjižnica sada ima i označenu osobu kao službenika za zaštitu osobnih podataka. Službeniku se možete javiti na mail adresu: szop@gkri.hr.

Web

Manje promjene doživio je i naš digitalni prostor, prvenstveno na razini informacija. Ažurirani su pojedini kontaktni podaci, uvjeti korištenja, a liste svih zaposlenika nema zbog zaštite osobnih podataka. Vidimo se zato u knjižnici! :)

Newsletter

Možda ste primijetili da njega već nema te vam najavljujemo i da ga još neko vrijeme nećete primati. Razlog je jednostavan - odlučili smo da vas nema smisla zatrpavati mailovima s pristankom koji nam svakodnevno stižu u desecima ignoriranih mailova već želimo početi iznova - napraviti novu i kvalitetniju listu pretplatnika na newsletter, adresar u kojem ste doista vi koje zanima i pristajete biti obavještavani o životu knjižnice,

I dalje posjećujte naša virtualna odredišta, pratite Magazin GKR kroz koji vas najkvalitetnije informiramo o životu naše knjižnice, ali i drugim fenomenima kulturnog i čitateljskog života.

Kao i svima i nama će trebati određeni period brušenja i ujednačavanja svih praksi, ali najvažnija je naša želja čuvanja vašeg povjerenje i održavanje razinu usluge. Sve ostalo će uvijek biti nijanse…