Tjedan dobre dječje knjige u Gradskoj knjižnici Bakar

Drago nam je da smo bile djelićem te prelijepe zajedničke priče i nadamo se da ćemo i dogodine.

Kod nas se Tjedan dobre dječje knjigei produljio jer je interes za izložbu Knjiga moga djetinjstva u postavi kolegice Jelene Šubat zaista velik. Dotakli smo mnoga dječja srca u tijelima odraslih tako da smo u fazi pregovaranja s vlasnicima slikovnica i knjiga iz davnina, poneki bi posudili pokoji izložak i zdušno se vratili u djetinjstvo.

Čitaj mi!!! Što je bilo dalje?

Drveni neboder Ivane Guljašević, uz tetu pričalicu Josipu Lazarević i gledanje crtanog filma o istoimenoj priči, nadahnuo je najmlađu publiku u izradbi drvenog nebodera i oslikavanju stanara. Budući da se radnja događala oko Noći knjige (24. travnja), pričaonicom smo ujedno obilježili i tu manifestaciju, ponosni što je ove godine posvećena djeci i dječjoj književnosti.

Tjedan dobre dječje knjige u Narodnoj knjižnici i čitaonici Bribir

U Tjednu dobre dječje knjige u Narodnoj knjižnici i čitaonici Bribir gostovala je Silvija Šesto. Susretu s autoricom bribirskih korijena prisustvovali su učenici i osoblje OŠ dr. Josipa Pančića iz Bribira. Mladoj publici Silvija je čitala ulomke iz svojih djela Debela i Bum Tomica. Bilo je tu i smijeha i nagradnih pitanja, sve u svemu vrijeme je začas proletjelo i  druženju je došao kraj. Susret s autoricom rezultirao je povećanim zanimanjem za čitanje, i ne samo to, knjižnica je dobila i četiri nova člana!

Bribirska knjižnica uključila se i u akciju Knjiga moga djetinjstva. Odaziv čitatelja bio je pozitivan, a upitnik povezan s izložbom ispunjavao se online i u papirnatom obliku. Mnogi su donijeli svoju najdražu knjigu ili slikovnicu i time omogućili postavljanje izložbe. Naša izložba bila je prvi put predstavljena 21. travnja u Noći knjige. U znak zahvale sudionicima, okupili smo se i družili uz izložbu i prošlog četvrtka. Druženje je iskorišteno za upoznavanje domaćeg stanovništva s konceptom Tjedna dobre dječje knjige i drugim aktivnostima koje ne bi bile moguće bez suradnje s Gradskom knjižnicom Rijeka.

Na upit osoblja bribirske osnovne škole, izložbu moramo zadržati još neko vrijeme kako bi je i učenici mogli posjetiti. To je i najljepši mogući rezultat ovakvih inicijativa. Knjižnica je pretvorena u mjesto za druženje uz knjigu i priču o knjigama. Prisjetili smo se i mnogih knjiga koje nisu bile zastupljene u izložbi, ali koje nisu zaboravljene. Ne samo to, najavljen je posjet učenika nižih razreda tako da će Knjižnica, kao mjesto koje promiče i njeguje kulturu čitanja, nastaviti i nakon Tjedna širiti ideju Tjedna u našoj zajednici. Knjiga svima!

Tjedan dobre dječje knjige u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice

Čitalo se sve u 16!

Tjedan je otvorio Želimir Hercigonja podijelivši s nama Tajne leksikona broj 2 – prostor naše knjižnice u srcu Delnica nije dovoljno velik za susrete s piscima, ali to nas ne sprečava da pisce vodimo na mjesta gdje svi stanemo! Ovaj put to je bila sportska dvorana OŠ Ivana Gorana Kovačića u Delnicama. Sportski smo predstavili knjigu!

U ostatku Tjedna čitali smo malenima, malo većima, još većima, čitala su djeca djeci i knjižnica je bila puna priče.

A izlozi naše knjižnice ponosno su predstavili pristigle primjerke s izložbe Knjige moga djetinjstva – nostalgije je bio pun grad jer izložba se mogla razgledati i danju i noću. I bila je užitak za oči! Možete se uvjeriti! (fotografija)

Tjedan dobre dječje knjige u Narodnoj knjižnici Kostrena

Ove godine i naša se Knjižnica uključila u obilježavanje Tjedna dobre dječje knjige. Cilj nam je svakako bio potaknuti i zainteresirati djecu i mlade za sve ono što knjižnice nude: dobre knjige, zanimljivi i zabavni sadržaji, razne radionice…

Posjetile su nas autorice Ivana Francišković i Gordana Ivković sa svojim Smotancima, Čudakom Šumekom, Prgavom Verom i novom pričom Tamo negdje, ispod vode! Svoje vesele i zanimljive priče podijelile su s učenicima prvih razreda OŠ Kostrena. Predstavljanje je proteklo odlično! Dobra komunikacija, zainteresirani učenici koji su pokazali veliko zanimanje za priču o riječnim ribama.

S učenicima trećih razreda održana je edukativna pričaonica Priča traži kraj!. Čitali smo Djedove priče ili Krevet s letećim stablima autora Erwina Mosera. Učenici, podijeljeni u manje grupe, za odabranu priču trebali su osmisliti zanimljiv završetak. Mašta je odradila svoje i bilo je toliko dobrih završetaka priča da se nismo mogli odlučiti koji je najbolji. Vesela i kreativna atmosfera koju je bilo teško prekinuti.

Akcija nostalgične potrage Knjiga moga djetinjstva  realizirala se lijepom izložbom knjiga; 28 naslova iz kućnih biblioteka naših korisnika krasili su knjižnicu tjedan dana. Korisnici su se prisjetili svojih najdražih knjiga i evocirali lijepe uspomene iz djetinjstva. Najstariji naslov na izložbi bila je knjiga Julesa Verna Četrdeset tisuća milja ispod mora; Zagreb; Novo pokoljenje, 1951.

Tjedan dobre dječje knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mali Lošinj

Lošinj je živio dječju knjigu toliko veselo da se nismo stigli sjetiti fotografirati! Ovdje se ne zna tko je više uživao – mi u izvedbi knjiških igara (koje smo izvodili prvi put, a sad se pitamo kako smo živjeli prije njih!), pričaonica, ilustratorskih radionica i oslikavanja dopisnica - ili dječica kojoj je to sve zapravo bilo namijenjeno. :)

Zanimljivo je da smo ih sve redom pitali prije programa – "Volite li čitati?", a njihova lica govorila su nam više od odgovora kojega često i nije bilo. :)) Ma ukratko - mislili su da ne vole! A kad su vidjeli, valjda, koliko se mi, knjižničarke, ludo zabavljamo s tim knjiškim igrama, koliko smo se uživjele, uživjeli se i oni (a što im je drugo preostalo :))) i nakon svega – što reći – deset novih članova knjižnice samo nakon knjiških igara, pa se vi nemojte knjiški igrati! :))) Tražili su knjigu koja nam je poslužila za igru (Djedove priče Erwina Mosera!) a prije nam je, nek Moser oprosti, mirovala na polici. Naručili smo još nekoliko primjeraka te knjige, i to je rezultat Tjedna.

Sve u svemu, s Tjednom još završili nismo, traži se Kristofor Grickić više (pročulo se da Kristofor stanuje u knjižnici pa se priča o njemu nastavlja!), i Sretnoj kućici se dobro piše, uglavnom, bilo je sjajno, nastavljamo u sličnom tonu i jedva čekamo idući TDDK!

Tjedan dobre dječje knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Viktor Car Emin" Opatija

Bilo je veselo i na našem Dječjem odjelu Halugica i u Knjižnici Mošćenička Draga, s djecom iz područnih škola Mošćenička Draga, Mošćenice i Brseč razgovarali smo o najdražim knjigama, a nakon razgovora mali ilustratori osmislili su naslovne stranice svojih omiljenih knjiga. Dio radova korisnici su mogli razgledati u knjižnici.  Naravno, i pričali smo priče u našem redovnom terminu pričaonice za predškolce petkom poslijepodne.

Izložbom Knjiga moga djetinjstva pozvali smo naše sugrađane na zajedničku akciju, od pristiglih knjiga složili jedan lijepi vremeplov sjećanja.

A pored svega, u goste nam je stigla Silvija Šesto. Predsjednica Hrvatskog društva pisaca za djecu i mlade, autorica i urednica dviju biblioteka za djecu i tinejdžere malo nas je preskakala pitanjima kojima se i nismo nadali (tipa kojeg je datuma Dan planeta Zemlje, tko što želi biti kad odraste i što smo zadnje čitali), ali naši osmaši spretno su plivali kroz ta i druga pitanja (kako se zvala baka, a kako tetka iz knjige Bum Tomica). Neka su pitanja bila i nagradna pa su neki na susretu upecali mini ruksak Bum Tomice, neki majicu, a neki i knjigu, da. :) Uglavnom, dok je vani lijevala kiša, nama je uz Silviju bilo ugodno i toplo. 

Uvijek je lijepo sudjelovati u dobrim programima koji vesele i nas i naše korisnike.

Tjedan dobre dječje knjige u Narodnoj knjižnici i čitaonici "Halubajska zora", Marinići, Viškovo

Odaziv mještana Viškova na akciju, a potom i izložbu Knjiga moga djetinjstva bio je jako dobar. Uspjeli smo sakupiti puno različitih naslova, i vrlo starih i nekih novih, što je znak da su izložbu izgradile mnoge generacije. Evo i nekoliko komentara sudionika uz knjige s izložbe:

"Ova knjiga me prvi put uputila u svijet knjiga i bila je razlogom da sam od tada počela puno čitati." (28-godišnja djevojka), komentar uz knjigu Filip, dječak bez imena (iz 1995.)

"To je prva knjiga o Koku, a pročitao sam je dvadesetak puta." (Član ima 41 godinu), komentar uz knjigu Uzbuna na Zelenom vrhu (iz 1982.)

"To je prva knjiga koju sam dobila i pročitala, a i danas su knjige dio moje profesije - prof. sam književnosti - često u šali kažem, da mi lopovi provale u kuću, najvrjednije što bi mogli uzeti su moje knjige." (55 godina), komentar uz knjigu Čarobnjak iz Oza ( iz 1963.)

Dječici DV Zvončica jako se svidjela priča Sretna kućica autorica Karmen Delač-Petković i Dijane Arbanas o maloj knjižnici u srcu malog sela Kuti, a ništa manje nisu im se svidjeli i crteži Darka Macana koji je priču uveselio jarkim bojama. Poželjeli su je posuditi i čitati i u vrtiću.

Tjedan dobre dječje knjige u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića, Vrbovsko

Tjedan je bio pun pogodak! Vjerujem da mišljenje i osjećaje dijele djeca, a i odrasli koji su se usudili probuditi godinama uspavano dijete u sebi. :-)

Tako smo realizirali lijepu izložbu Knjiga moga djetinjstva, za koju nam je posuđeno 28 knjiga od 15-ak korisnika. Neki su još tijekom tjedna oduševljeni odlazili doma i donosili svoje knjižice. Izložbu do daljnjeg nećemo skidati, nego ćemo svakog tko uđe malo "potonulog" raspoloženja u knjižnicu poslati do police jer onda se osmijeh razvuče "aaaaaaa i ja sam to imalaaaaa". :-) :-) Do daljnjeg to je naša čarobna polica s knjigama. :-)

Zatim smo u suradnji s osnovnom školom i učiteljem likovnog Darkom Dožaićem održali radionice "Ja ilustrator" i "ArtMašina: Pročitaj ovo!" na dvije lokacije, u Vrbovskom i u Moravicama. Isto tako je bilo i s pričaonicom za predškolce (za sve vrtićance) DV Bambi u Vrbovskom i Moravicama kada smo čitali Sretnu kućicu i svatko izradio svoju. Od kojih su neke bile i knjižnice!!!!! (Bravo, djeco!!!!!).

Za osnovnoškolce upriličeno je druženje s piscem Želimirom Hercigonjom uz promociju njegove nove knjige "Tajni leksikon 2". Sve u svemu, Tjedan u kojem smo uživali punim plućima, i mi, i djeca, a i odrasli! Svi!