Radost šestog Tjedna dobre dječje knjige, pored saznanja da u svojim redovima imamo Knjigoljupca Velikog, svakako je širenje manifestacije diljem županije. Osam narodnih knjižnica pridružilo se Tjednu – Bakar, Bribir, Delnice, Kostrena, Mali Lošinj, Opatija, Viškovo i Vrbovsko ušli su u igru zvanu TDDK. I odigrali vrhunski, jer su pravi igrači!

Nama novi impuls, nova injekcija entuzijazma. Svima dobar poticaj i sjajno suradništvo.

TDDK izvire sa svih strana, vide ga i oni s malom jačim dioptrijama.

Zajedno smo skupa! Zajedno smo jači!

Akcijom i izložbom Knjiga moga djetinjstva, programom koji smo proveli istovremeno u svim našim sredinama, dotakli smo srca Riječana, Bakrana, Bribiraca, Delničana, Kostrenjana, Opatijaca, mještana Viškova i Vrbovskog i svi smo zajedno nostalgičnim vremeplovom otputovali u neko nevinije Jučer.

Zašto Tjedan dobre dječje knjige?

 

Jer živimo na izvoru, svakodnevno nam u ruke pristižu nove i sjajne dječje knjige, svaka nosi inspiraciju na svoj način, a želja koja nas pokreće iz dana u dan jest spojiti pravu knjigu s pravim čitateljem. Da ne bi mnoge knjige ostale nespojene, sedam dana u travnju palimo sve motore. Želimo sa svima podijeliti radost čitanja knjiga koje nanose osmijeh na lice, škakljaju moždane vijuge, griju iznutra.

Dječja knjiga nije nešto što srećete na naslovnicama novina, nešto o čemu slušate na televiziji.

A opet, sve nas je othranila, svi smo uz nju odrasli, uz nju se izgradili.

Nova djeca odrastaju uz knjige novog doba. Ovom manifestacijom upoznajemo i roditelje s novim dječjim knjigama, zbližavamo djecu s knjigama koje možda sami ne bi otkrili, odrađujemo onaj vid reklame koji nije pokriven u društvu – skrećemo pažnju na kvalitetnu knjigu koja se sama ne bi nametnula.

Šašave knjiške igre i druge priče

Skrušeno priznajemo. Sve ovo radimo zbog sebe. A da, da, nismo ni mi tako savršeni. Naime, knjižnični život je lijep, svakodnevica dinamična, sve je to super, ali hoćeš-nećeš (a više nećeš nego hoćeš) svakog nas dana stotinu sitnih rutinica i isto toliko iznenadnih zadačića odvuče daleko od ljubljenih knjižica. Tu su, u rukama, premećemo ih slijeva nadesno, preporučujemo u letu, čitucnemo ih dok ne gledate, nosimo ih kući, krademo trenutke vožnje za bijeg u njihove svjetove, pa s njima padamo u san (puno brže no što smo nekad, dok nismo radili, padali), ali daleko je to, o, jako daleko od naše stvarne potrebe za njima. Izgubljeni između raznih moranja, živimo za taj Tjedan kad ćemo svima i svemu reći „ne sada!“ i zaroniti u naše ljubljene knjiške igre koje vjerojatno svima izvan našeg knjigoljupkog svemira znače točno koliko i nama nekakva burzovna mešetarenja i statistički obrasci.

Nakon nekoliko godina hvatanja zaleta, knjiški se igrajući čednim i ljupkim književnim djelcima, ove smo se godine počastili pravim zalogajima. Šašavim knjigama za koje se otimamo s djecom, omiljenim junacima koje jednako ljube i mali i veliki. Nijedan Gregov dnevnik, nijedan Natko Veliki, Timi Promašaj, Tom Gates, nijedna Darcy Burdock, Ivy Pocket, Ottolina, nijedan Walliams nije ostao netaknut, svima smo izmjerili temperaturu, izrezali najbolje dijelove, izmiješali im slova i sličice, ubacili ih kamo se ne bi nadali, izbacili ih u prvi plan i dobro se zabavili. Nakon svega vratili na police i nikom ne fali ni vlas s glave. Čudovišno!

A da, i jedno petstotinjak djece diljem županije se igralo s nama.

Glumili smo i ilustratore, ilustrirali naslovnice naših najdražih knjiga. Evo, možete ih pronaći po našim knjižnicama – odigrajte igru pogađanja – Pogodi koja sam knjiga! Jer TDDK ne završava kao svaki drugi tjedan, nakon sedam dana. Evo još tjednima kasnije igramo neke druge igre, tražimo one knjige koje smo otkrili igrajući se njima.

Otvarali smo izložbe, ilustracija i knjiga, ilustrirali dopisnice pa ih, preporučujući knjige, slali nekoj drugoj djeci, čitali priče pa ih prekidali kad su najnapetije, izmišljali nastavke, nestrpljivo čekali rasplete. Pljeskali, uzdisali, smijali se, šaputali. Bajkali i bez djece, dok djeca ne gledaju.

Velika čitateljska Obitelj

Obitelj u kojoj su djeca okružena knjigama, djeca kojoj se čita i s kojom se, ruka u ruci, odlazi u lokalnu knjižnicu, te obitelji imaju ozračje u kojem odrasta čitatelj.

Obitelj nam je važna, zato je u TDDK provlačimo kroz nekoliko važnih aktivnosti. Pssst.. priča, Pssst mala priča, akcija Šuma Striborova, izložba Knjiga moga djetinjstva, ali vrh obiteljskog knjiškog brijega krije sljedeći naziv:

(S)lažeš (knjige), Melita obiteljski je knjiški kviz u koji su pozvane naše drage obitelji koje i inače zajedno provode puno vremena u knjižnici. Pitanja su bila knjiška, obitelji su igrale timski, a tim koji zajedno dolazi u knjižnicu tim je koji pametne glave drži na okupu. Sjajno smo se zabavili. Obožavamo obiteljske kvizove.

Stvaralaštvo kao krug

Stvaralaštvo je u TDDK prisutno posvuda – ponekad nas na nj potaknu priče same, a ponekad dobro dođu i autori. Pisci i ilustratori i urednici i prevoditelji, svi zajedno stvaraju proizvod koji se zove knjiga, a koji nam dolazi u raznim izdanjima i za različite čitateljske ukuse.

Ove godine u Tjednu su gostovali Tomislav Tomić, Silvija Šesto, Gordana Ivković, Ivana Francišković, Nives Madunić-Barišić, Želimir Hercigonja i novo ime na ilustratorskom nebu, Riječanka Korina Hunjak – od brušenja zanata u Striborovoj Stripaonici do ilustratorice u knjižničnom katalogu i s knjigama na knjižničnim policama.

Nakon izložbe i radionice genijalnog Tomislava Tomića na kojoj su srednjoškolci, polaznici predmeta ilustracije Srednje škole za primijenjenu umjetnost ilustrirali pod vodstvom autora, ostala je prekrasna autorova izložba ilustracija „Detalji“ koja se može razgledati u Ogranku Trsat do 25. svibnja.

Radionice ilustriranja naslovnica najdražih knjiga, dopisnica s prizorima iz najdražih knjiga, te rukotvorni moment – izrada lutkica prema likovima iz priča. Svega je toga bilo u Tjednu. A trenutno dio toga putuje po ostatku Hrvatske.

Zašto je TDDK jedinstven u Rijeci?

 

Jer je jedina manifestacija koja se bavi dječjom knjigom, jer okuplja stotine djece na mjestima koja su njima cijele godine dnevni boravak, koji vole i kojem vjeruju (knjižnice!), jer djecu i roditelje vodi na livade gdje spaja priču i prirodu, jer okuplja cijele obitelji u zajedničkim aktivnostima, jer potiče djecu na kreativnost, razvija maštu, razvija odnos s knjigom od malih nogu.

Njegovo veličanstvo Knjigoljubac Veliki

I središnje zbivanje Tjedna – predstavljanje brušure Tajni dnevnik Knjigoljupca Velikog – čitateljskog leksikona koji je nastao kao plod zajedničke igre kreativnog tima Gradske knjižnice Rijeka i ilustratorice Gordane Ivković. Goga je potpuno shvatila ideju i namjeru te stvorila lik koji je odmah postao brand – dvoglavi zmaj simbioza je dvoglavog orla i trsatskog zmaja, a dvije mu glave služe da istovremeno čita dvije knjige jer se nikako ne može odlučiti koja mu je bolja. Rubrike leksikona poput Knjige za zagrljaj, Mjesečarenje s knjigom, Grozomorno grozne knjige i druge pozivaju na suradnju i komuniciraju s čitateljem. Brošuru je točno u srijedu i točno u podne mogao osvojiti svaki knjigoljubac koji je došao nazočiti tom čudu od zmaja. Sve poslije toga… morat ćete dokazivati svoju čitateljsku knjigoljupkost ne biste li zaslužili svoj Tajni dnevnik.

Zašto TDDK od ove godine i diljem županije?

 

Jer je nakon pet godina manifestacija sazrela i odlučila prijeći na višu razinu. Jer su se narodne knjižnice u županiji rado pridružile.

Ljudi i dojmovi

... samo u riječkom dijelu programa 1100 djece i odraslih sudionika, ukupno u TDDK 2000

... u pripremi i provedbi riječkog programa sudjelovalo 45 ljudi, ukupno u TDDK 65

... programe vodili knjižničari, vanjski suradnici, volonteri

Tjedan dobre dječje knjige razveselio je i mene, koliko i djecu. U igri s njima, čitanju, timskom druženju, slikanju, slagalicama, pamtilicama i drugim aktivnostima namijenjenim promociji smiješnih dječjih knjiga uživala sam kao i oni, a posebno mi je drago što su djeca pokazala želju za čitanjem predstavljenih knjiga.

Anja Babić, voditeljica zametskog dijela programa


Veselje, to bi bio TDDK u jednoj riječi - zbog svih šašavih knjiških igara i obiteljskih kviz-igara kojima se svi skupa dobro zabavimo i podružimo, zbog svih prekrasnih izložbi i priča koje nas odmah osvoje, odvedu u čudesne maštovite svjetove i vraćaju u djetinjstvo ili omogućavaju da uživamo u njemu te, prije svega, zbog svih (zmajsko)knjigoljupkih druženja i (ponovnih) susreta s djecom i dragim ljudima - i djecom u njima - koji nas ispune tolikom toplinom i radošću da uspijemo dočekati sljedeći TDDK. :D

Sanja Alijević, voditeljica dijela Striborovih programa


I djeca i ja uživali smo u igri ispadanja likova iz knjiga, čak smo i zaplesali s njima. I da, produžujemo TDDK, i sljedeći tjedan igramo još knjiških igara, mi va Čavji volimo ekspandirati Tjedan dobooobre knjige!

Marta Lončarević, voditeljica čavjanskog dijela programa


TDDK 2017. pamtim kao onaj jedan put kad su organizatorice bile sve bolje volje što je manifestacija odmicala, kad je 250 pari nogu (plus nekoliko gostiju na četiri šape) skoro pregazilo odgajateljice iz dječjeg vrtića usred šume (Striborove!), kad se kava točila na sve strane, čitali se stihovi s arhaičnim riječima za djecu i dvoglavi zmajevi provirivali iza ugla.

Vesna Kurilić, voditeljica dijela Striborovih programa i onog jednog neodržanog zbog kiše (nakon koje je granulo sunce)


TDDK 2017. je bio tjedan kad sam ponovno otkrila koliko je divna dječja mašta i koliko jednostavnih mudrosti djeca imaju u glavi, podsjetila se kako izgleda iskrena želja za otkrivanjem novoga i na kraju koliko je važno sve to popratiti kvalitetnom dječjom književnosti koja će poticati i zdravo hraniti te male maštovite i znatiželjne umove da narastu zdravi, jaki i još kreativniji.

Sanja Sanjalica, voditeljica trsatskog dijela programa


Naša zametska Mala priča prošla je odlično! Bilo je dvanaestero djece, roditelji su bili oduševljeni i zovu nas da još koji put dođemo čitati, plesati i pjevati uz odgojiteljicu Grozdanu! Svakako ćemo nešto smisliti da organiziramo još koju priču na tom našem starom Zametu!

Tina Đorđević, koordinatorica studentica-volonterki Pssst... male priče! koja trenutno ide na Trsatu, ali je tijekom TDDK održana i na Zametu


ArtMašina: ''TDDK je veselo natiskan tjedan događanja za male u koji se mogu ugurati i veliki kao npr. mi!''


… suradnici Antikvarijat Mali neboder, PD Kamenjak, DV Rijeka, Učiteljski fakultet, Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić, ArtMašina

Knjige o kojima se pričalo

I zbog kojih se igralo. Pogađanja što je bilo dalje, ilustriranja vlastitih naslovnica najdražih knjiga, ilustriranja dopisnica, šašavih knjiških sastavljajki, anagrama, šašavih konteksta, pitalica, pamtiLica i ostalih trica.

Između ostalih:

Pastele u štrajku – jer Duncanove bojice govore 12 različitih glasova i jer su jednostavno neodoljive.

Medo i klavir – jer je uletio u fotofinišu, netom prije odlaska programske knjižice u tisak jer je znao gdje žive prijatelji.

Noćni vrtlar – jer svatko od nas ima svoje škare kojima obrezuje krošnje svoga drveća.

Crveno stablo – jer bi ga trebalo objesiti na zid ili posaditi u prozore kad god pada kiša.

Duboko u šumi – jer je to slikovnica s najljepšim bojama koje smo vidjeli prošle godine.

Princeza i čarobnjak – jer smo bili pozvani na rođendansku zabavu i jer smo htjeli saznati kamo je nestao čarobnjak!

Natko Veliki – jer crta najbolje stripove i jer nije ljubimac učiteljice. A i preveo ga je Darko Macan.

Ivy Pocket – jer je krase urođeni instinkti prestrašene zečice, omamljene krave, primabalerine i knjižničarke.

Darcy Burdock – jer za kućnog ljubimca ima Janje Tinu i jer u svemu oko sebe vidi čudesa.

Timi Promašaj – jer je osnivač, predsjednik i izvršni direktor detektivske agencije Promašaj d.o.o.

Ottolina – jer ima kućnog ljubimca koji je križanac pilića i psa. I jer je Ottolina light verzija Ivy Pocket!

Mjesta ima na metli svima - jer ima likove koji se lako mogu izraditi na štapu!

Zog – jer je to nova slikovnica Julije Donaldson o zmaju koji nema dvije glave!

Sad razumijem! - jer nije jedna, već 7 knjiga iz biblioteke koja liječi dušu.

Tamo negdje, ispod vode – jer nam je doplivala iz grada na četiri kata prateći Čudaka Šumeka, Prgavu Veru i Smotance sve do jadranskog akvatorija.

Legenda o Hani i Vrtni patuljak – jer ih je oslikala naša Korina Hunjak i jer smo ponosni na nju!

Postoji / Ne postoji – jer ju je nacrtao Tomislav Tomić i jer bismo se mogli izgubiti u njenim detaljima.

Tajna čokoladnih bombona, Lunapark i Mrak ili strah – jer detektiv Melkior tako dobro raspetljava kriminalističke slučajeve!

Sirup protiv mačjeg kašlja – jer smo ga tri puta ispijali i jer nam je nakon njega sve izgledalo kao mačji kašalj!

Knjige moga djetinjstva – jer su Čarobnjak iz Oza, Pipi Dugačka Čarapa i Jan Bibijan zajedno prenoćili u knjižnici!

Jan Bibijan – jer je knjižnica više nema, a osvanula je na izložbi Knjiga moga djetinjstva. I jer ju je Silvija 600 zagrlila!

Magareće godine – jer je gradonačelnik sudjelovao s njome na izložbi Knjiga moga djetinjstva.

Zla zubarica – jer nam je jedna dobra bila u gostima. I jer ova naša, dobra, zna crtati!

Momo - jer posjeduje rijetku osobinu - zna slušati!

Vrijeme – jer se tu razvije prijateljstvo između drveta koje se zove Vrijeme i djevojčice Aselmed i jer možemo sami dopisati kraj.

...

Nova djeca-članovi

TDDK je ove godine bio i tjedan otvorenih vrata svih naših odjela i ogranaka s pozivnicom na učlanjenje svoj djeci do 18 godina za samo 25 kuna. Tu priliku iskoristilo je 279 roditelja. Neloše, no moglo je i bolje. Puno još djece čeka na svoju člansku iskaznicu. Nastavljamo se truditi na druge načine.

Medijski odjeci

Duplerica u Novom listu, s Andersenom u naručju i Sirupom protiv mačjeg kašlja u Dobro jutro, Hrvatska, malo lokalne televizije, malo lokalnih radiopostaja, puno, puno magazinskih tekstova (najava, intervjua, najava, intervjua, eseja), lajkova na fejzbuku… zadovoljni.

Maslačci, žabe, bubamare, sjenice, leptiri, puževi i pačje stopice

I srca prepuna. Programsku knjižicu izradila je nova članica našeg tima. Na program je samo bacila oko i već je znala na koje slovo slijeće sjenica, u kojem trenu žaba gubi krunu. Izradila je papirnati avion, napuhala rođendanske balone, pustila pače da prošeta programom i izabere najbolje, posadila jabuku ravno u Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Maestralno. Emili Ilić, zbog ovog djela osuđena si na izradu programskih knjižica Tjedna, doživotno.

I što je bilo dalje…?

Knjigoljubac je, nakon leksikona, dobio i svoju majicu. Viđen je kako šeta gradom, županijom, ma eno ga šeta i ostatkom Hrvatske. Traži autore, ilustratore, urednike, izdavače, prevoditelje, ne zaboravlja ni lektore ni korektore, razmišlja već o drugom Tjednu dobre dječje knjige. Iz obje mu se glave dimi na sve strane.

Tjedan dobre dječje knjige poduprlo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

TDDK, bulažnjenja iza ugla (izvadak iz neobjavljene Stranice 33)

… petak ujutro, nebo je odlučilo pasti Riječanima na glavu - šetnja s piscima skrivenima iza ugla je otkazana. Petak popodne - sunca na sve strane. TDDK – živ dokaz da je sve moguće. Ali se ponekad ne dogodi.

… K. H. je popila dvije kave. Nije ona kriva, H. je odbio popiti svoju. Dogodi se to, kad odrastaš po knjižnici.

… S. Š. je viđena kako raznaša stolove po Ogranku Trsat. Kaže da to radi nekoliko puta dnevno. Nije pukla. (Knjižničarke koje joj pomažu potvrđuju.)

… što tjedan odmiče dalje, to su organizatorice bolje volje. Čudo neviđeno.

… navodno se dijele neke majice. (Navodno su velike.) Navodno ih više nema. Navodno! (Navodno stigle manje usred Tjedna – navodno!)

… dvije glave nisu dosta za čitanje svega što se preporučivalo uokolo ovaj tjedan, šakom i kapom. A zašto ne biste pročitali… (petprijateljapetprijateljapetprijatelja)

… knjižničarka viđena kako malo glumi pastelu, malo vukodlačicu. Nadležne službe su obaviještene. (Pastele su razgrabljene, a vukodlak još nije nađen.)

… N. P. može sama držati pult, ponavljamo, N. P. može sama držati pult. (O, ne, pa ove neke knjižničarke odrađuju duplu šihtu - svojevoljno. <3)

… koliko knjižničarki treba na trideset troje glasnih osnovnoškolaca? Jedna. Knjižničarke se umnožavaju po potrebi. (Čak i kad nas ne vidite, uvijek nas je više.)

… roditelji na knjiškoj kviz-igri jedni drugima preporučivali Kafku, Tolkiena.

… T. T. uhvaćen kako se smiješi (i crta zmajeve, ali to nije takva rijetkost). Štoviše - postoje fotografski dokazi. Pričat ćemo unucima da smo prisustvovali tome!

… gdje su točno Sesvete?

… da, znamo da si kupio nove žice. Zahvaljujemo na tišini dok se radi!

… nismo u novinama. Čekaj malo, posvuda smo u novinama! Kako to mislite, pričaonica u subotu u devet?

… što to Knjigoljubac nosi u zubima? Ilustratoricu ili leksikon? Leđno i prsno kroz kvarnerski akvatorij…

… sunce sija na dan Šume Striborove! Ma nije moguće!!!