Iza Gradske knjižnice Rijeka još je jedna dinamična, šarolika i najraznolikijim vijugavim procesima obilježena godina. Upravo jedna iz reda onih koje najbolje pokazuju koliko su suvremene narodne knjižnice u gradovima poput Rijeke, za hrvatske prilike mjestu nešto ozbiljnije veličine, duboko prožete sa svojom zajednicom, njenim željama i snovima, te izložene raznim tehnološkim, ekonomskim, društvenim mijenama, čak i onda kada se to najmanje očekuje…

Nadamo se da ćete retke pred vama stoga pročitati ne samo kao hvaljenje o lijepim stvarima nego doista kao jedan poticaj na razmišljanje o tome što je za vas knjižnica. Za početak, može biti savršen dar najbližima ovog Božića.

Održavati dobro raspoloženje tijekom cijele godine bilo je relativno jednostavno jer smo u nju ušli široka osmijeha. Bolje reći jako široka osmijeha - razveselilo nas je što smo godinu ranije, dakle 2016., završili s porastom broja članova od čak 10 %. Nezabilježeno!

Da nas u siječnju 2018. godine bude i nešto manje nije toliko važno - dokazali smo da se gotovo svakoga može privući u svijet knjiga kombinacijom dobre usluge, prostora i komunikacije. Rekli smo sto puta - ne postoji kriza čitanja, već kriza slobodnog vremena i ekonomska problematika izdavaštva odnosno poslovanja u složenom domaćem ambijentu. Čitanja ni približno.

Knjiga za knjigom...

Gradske knjižnice Rijeka ni vas u njoj ne bi bilo bez knjiga koje praktički na dnevnoj bazi pristižu na naše police. To je jedan mehanizam koji ne vidite, ali njegovo besprijekorno funkcioniranje ključno je da dođemo do štiva koje želimo te to čini suštinu knjižničnog poslovanja.

Nabavljeno je 13 075 svezaka knjiga u iznosu od 1 005 000 kuna, od čega je 10 066 činila kupnja dok je 3 009 bio dar građana, otkup Ministarstva kulture ili obvezni primjerak. Nabavljeno je i 1 188 jedinica audiovizualne i elektroničke građe građe. A da volite novo, dokazuje da je više od 50 % knjiga nabavljenih u 2017. godine u trenutku ispisa statističkih podataka bilo posuđeno. To je lijepo, ali ne zaboravimo da knjižnice čuvaju sve sjajne bisere koji nastaju tijekom godina i desetljeća… Dobre knjige u knjižnici nisu u mirovini.

Gradska knjižnica Rijeka je i županijska matična knjižnica koja je prema uhodanom scenariju tijekom 2017. godine bila logistička potpora narodnim i školskim knjižnicama Primorsko-goranske županije. I tu smo sudjelovali u nekim posebnim iskoracima. Tako se radilo na izgradnji zajedničkog knjižnično-informacijskog sustava, pa je uspješno dovršeno umrežavanje svih riječkih osnovnoškolskih knjižnica. Rezultat je odličan - pojedinačni online katalozi i skupni katalog ukupno 77 narodnih i školskih knjižnica. Posebno veseli kada nastaju neke nove knjižnice ili se obnavljaju prostori - u  Knjižnici „Vid Omišljanin“ proširen je i opremljen prostor u svibnju 2017. te napravljen temelj profesionalizacije, a Gradska knjižnica Crikvenica dobila je rekonstruiran, uređen i opremljen novi prostor u prosincu 2017. godine.

No pođimo nazad u riječke vode…

Kutak do kutka...

Kutak je riječ godine u našoj knjižnici. Prvo je Ogranak Trsat, koji je tijekom 2017. godine i dalje zračio energijom svježeg i drugačijeg, postao novim domom American Cornera Rijeka s novim konceptom usluge koju je podržalo Američko veleposlanstvo u Zagrebu. Koncept je obilježen usmjerenošću novim tehnologijama i stvaralaštvu, pa ne treba čuditi tip aktivnosti kojima se bavimo u Corneru - VR, 3D printanje, robotika (...) čine svakodnevicu kutka, ali i razne druge zabavne aktivnosti poput pletenja, priča za djecu, edukativnih zezalica i igara, povremenih predavanja i druženja s uglednim gostima. U American Corneru Rijeka nastala je i lijepa ponuda knjiga na engleskom jeziku, pa tu možete pronaći neke naslove koji nisu prevedeni na hrvatski jezik. Ni na jednom drugom mjestu u Rijeci ne možete praktički besplatno čitati nove brojeve časopisa New Yorker, Wired, Make

U našoj knjižnici nastao je i Poslovni kutak. On je pak oplemenio staru ljepoticu, legendarnu lokaciju u Palači Modello koja je desetljećima bila sinonim za cijelu knjižnicu, a posljednje dvije godine mjesto stručne knjige, publicistike, znanja... Poslovni kutak izrastao je iz nastojanja GKR-a da pomogne općoj ekonomskoj klimi, poslovnoj pismenosti i općenito stvaranju jedne pozitivnije energije. Uz informacijske usluge posebno su popularna bila predavanja koja su u jesenskom ciklusu dobro napunila prostor - teško je reći tako je li veći hit bilo slušati Nelu Dunato o brendiranju ili Damira Medveda o robotici. Ono što znamo jest da oboje čini nužan začin suvremene svakodnevice.

Jedan od dokaza koliko nas tehnologija mijenja jest činjenica da od svibnja 2017. godine kao člansku iskaznicu Gradske knjižnice Rijeka možete koristiti Rijeka City Card. Tko je nekad mogao uopće pomisliti da će ista kartica kojom se vozite autobusom, a neki možda i plaćaju u dućanu paštu i senf, biti i knjižničnom iskaznicom… A to je tek početak iskorištavanja silnih potencijala.

Putovanje do putovanja...

Poslovni kutak nije bio jedini kreator novog ritma Palače Modella - došlo je i do funkcionalne reorganizacije odjela. Legendarni Odjel periodike integriran je zbog svrsishodnosti sa Središnjim odjelom, časopisno blago sada je vidljivije i dostupnije, a najvažnija je estetska promjena odlazak u povijest legendarnog masivnog drvenog pulta. Iako neki kažu da je i onako retro estetike podsjećao na palubu Star Trek Enterprisea, više nije odgovarao logici naše veće otvorenosti i prozračnosti. I u beletrističkom odjelu u Filodrammatici pak mogli ste primijetiti uočljivije nove oznake koje će vas kvalitetnije voditi do željenih knjiga. Paralelno s malim prostornim reorganizacijama ide i unutarnja organizacija poslovanja, a sve ne bismo li razvili radnu strukturu i atmosferu koja bolje odgovara izazovima koji se nalaze pred nama odnosno pristup i usluge koje imaju smisla 2025. godine.

Na šarmantnijoj strani života, daleko od pravilnika i zakona, bavili smo se intenzivno i dragom Književnom nagradom Drago Gervais, gotovo jedinstvenom takve vrste u zemlji. Prvo je na proljeće svjetlo dana dočekalo tiskano izdanje djela nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri e n v e r a h o x e Sebastijana Antonija Kukavice (upečatljivo Cipmann dizajnersko ruho!), a onda su nakon višemjesečnog procesa biranja postali poznati dobitnici i novog ciklusa, a to su u kategoriji neobjavljenog djela mladi Darko Šeparović s rukopisom Krvotok te u kategoriji objavljenog djela na čakavskom Krešimir Stanišić za Porat Uspomenov. Još jednom čestitamo!

Posebno smo ponosni što smo na specifičan način imali i svojih pet minuta slave u svjetskom izdavačkom svijetu - kako naša knjižnica ima čast s desetcima svjetskih  nominirati knjige odnosno autore za prestižnu Dublin Literary Award, kao predstavnik knjižnica ove je godine na samoj dodjeli u Dublinu bio i naš ravnatelj Niko Cvjetković koji je imao sreću druženja s pobjednikom Joséom Eduardom Agualusom. Nije Dublin bio jedino mjesto gdje smo pričali o Gradskoj knjižnici Rijeka - bilo smo na raznim skupovima i edukacijama u Osijeku, Zagrebu, Beogradu, Temišvaru… Drago nam je što smo imali što podijeliti.

Nadamo se da ćemo jednoga dana autore poput Joséa Eduarda Agualuse dovesti u Rijeku, a do tada zadovoljni smo i našim živahnim programskim ritmom koji je tradicionalno jak i koji pokazuje kako Knjižnica razvija produkcijsku snagu.

Susret do susreta...

Održan je u posljednjem tjednu travnja novi Tjedan dobre dječje knjige, manifestacija koja je ove godine izašla izvan okvira Rijeke i u druženju oko dječje knjige ujedinila dobar dio Primorsko-goranske županije. Poseban slatkiš TDDK-a bilo je predstavljanje zmaja Knjigoljupca Velikog, potpuno originalnog koncepta i lika koji je nastanio stranice jednog lijepog dnevnika čitanja za djecu.

Zahvaljujući pak suradnji s INA-om, Mjesec hrvatske knjige bio je jedan od najjačih u dosadašnjem tijeku održavanja, pa su Riječani imali priliku za druženje s Goranom Vojnovićem, Ivanom Bodrožić, Zoranom Ferićem, Kristianom Novakom, dakle pravim prvotimcima regionalne književnosti. Ispunjenost prostora i gužva na susretima najbolji je dokaz koliko volimo dobre knjige i književnike te da su čitatelji prepoznali hrvatsku književnost.

Programi poput Pssst...priče bili su opet onaj redovan začin koji je gotovo na dnevnoj osnovi stvarao vesela dječja lica. Angažman na pričaonicama uvijek se isplati, a o posebno nam je drago što je jedna od njih donijela i nagradu za volonterku godine. Kako zaboraviti čitateljske klubove koji se strpljivo okupljaju, biraju knjige, čitaju, razgovaraju. To je već rutina…

Tekst do teksta...

Ljubav koju gajimo i potičemo prema stripu vrijedi posebno apostrofirati. To nekad neželjeno dijete obrazovanja i visoke kulture (pronađite opise iz tridesetih godina o stripovima koji rade “rđavu djecu”) danas su omiljena zabava i prava umjetnost - radionica crtanja stripova Stripaonica postala je neraskidivi dio našeg života, susreti “Knjiga do knjige… a u centru strip” u Filodrammatici su način stvaranja dijaloga oko drage forme, magazinski autori poput Miroslava Cmuka hiperproduktivni su pratitelji sjajnih izdavača poput Fibre. Zavirite u to obilje osvrta i pronađite nešto za sebe.

To nas naravno dovodi do teme Magazina koji je napravio ogroman korak prema profesionalizaciji, značajno podigao ritam produkcije tekstova pretvorivši ovu knjižnicu kao doista nijednu drugu u zemlji, a i šire u gotovo medijsku kuću. Širok krug autora i tema nadamo se da je bio prava stvar.

Čitajte filmskog kritičara Dejana Durića, svestranog medijskog veterana Bojana Mušćeta, kreativni aterlier ArtMašina, veselu Ninu Rainmann i Martinu Čip, arhitekticu Goranu Stipeč, načitanog Larija Šetu, majstora za strip Miroslava Cmuka, televizično serijsku Ivanu Sudan, nestvarnog Darka Macana, pravu klasičarku Irenu Lukšić, imagirantsku Tamaru Crnko, dovitljivu Andu Bukvić, kritičarski duh Božidara Alajbegovića, bistru Mariju Ott, nevjerojatno razigranu Jelenu Pervan, razgovorljivu Vanju Kulaš, sofisticirane niti Dunje Matić, futurološki usmjerenog Brunu Župana… 

Budućnost do...            

Gradska knjižnica Rijeka aktivno sudjeluje i u projektu razvoja Rijeke kao Europske prijestolnice kulture. Zajedno s partnerima iz Art-kina, Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Vijeća mladih Benčić stvorili smo nulto izdanje festivala Tobogan, ljetnog događanja koje donosi veselje i stvaranje za djecu na ulicu i u parkove. Osim što nas je Tobogan stavio u novi produkcijski lonac s ekipom s kojom knjižnice tradicionalno nisu u društvu (obično su to arhivi i muzeji), pred nama je izazov stvaranja festivala drugačije forme - koji živi na ulici, parku, portunu…

Prvi rezultat bio je zanimljiv, a veselimo se budućem rastu i većoj prepoznatljivosti festivala koji popunjava ljetnu ponudu sadržaja za djecu u našem gradu. Iz iste kreativne kuhinje EPK izronio je u finalu godine i prvi obris Brickzinea, medija za djecu i roditelje o umjetnosti, kulturi, kvalitetnom življenju (...) ili, kako volimo reći, o stvaranju kulture, nastalog zbog boljeg komuniciranja i izbijanja sve te nove energije koju program Dječje kuće sadrži. Bit će to jedna odlična priča! Medija za djecu i roditelje istančanije tematike očajnički nedostaje.

Što se sljedeće godine tiče, znamo da ćemo mi prionuti još kvalitetnijem planiranju našeg rada i strateškom planu koji ćemo podijeliti s vama, sigurno ćemo više komunicirati i biti u neposrednoj zajednici, riječkim kvartovima, s čijim članovima planiramo i neke posebne projekte, Tobogan i Brickzine davat će dodatni ritam kao temelj Europske prijestolnice kulture. Sve ćemo tekuće uspješne priče nastaviti jačati, razvijati, tražiti kut smislenosti i pozitivnosti.

Naše će vam police biti uvijek na usluzi, pa zavirite i u veliku prosinačku preporuku koju smo vam pripremili.

Vaša

Gradska knjižnica Rijeka