Točno u podne sunčane srijede 29. 3. u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka (prizemlje Dvorane mladosti) održano je svečano otvaranje American Cornera Rijeka koji je u lijepi knjižnični ogranak privukao mnogobrojne uglednike i znatiželjnike.

Demonstracije VR-a

 

American Corner Rijeka dio je svjetske mreže knjižničnih prostora posvećenih američkoj kulturi i načinu života. Gradska knjižnica Rijeka će American Corner razvijati kao živahan kutak s mnoštvom raznolikih aktivnosti, informacija i novih tehnologija koje svi mogu isprobati te prvenstveno kao mjesto za učenje i zabavu. U American Corneru Rijeka bit će dostupan veći broj naslova na engleskom jeziku iz različitih područja kao i suvremene tehnologije poput VR-a (virtualne stvarnosti).

Pozdravivši prisutne ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković naglasio je da se pokretanjem Američkog kutka obogaćuje cjelokupna usluga Knjižnice jer je korištenje Kutka otvoreno za sve članove.

“Američki je kutak zamišljen kao prostor za edukaciju, informiranje i za kvalitetno provođenje slobodnoga vremena te kao kulturni most između dvaju država; Hrvatske i SAD-a. Drago mi je što je Veleposlanstvo SAD-a prepoznalo u Gradskoj knjižnici Rijeka vrijednog i poželjnog partnera te što su uvidjeli potencijal našeg trsatskog ogranka. Radujem se budućoj suradnji, nadam se na obostrano zadovoljstvo, a ponajviše na zadovoljstvo naših korisnika kojima ćemo moći ponuditi nove i specifične usluge i programe poput VR-a.”, zaključio je Cvjetković.

Na fotografiji: Kristian Benić, Niko Cvjetković, Julieta Valls Noyes i Vojko Obersnel.

Otvorenje - Kristian Benic, Niko Cvjetkovic, Julieta Valls Noyes, Vojko Obersnel

Idealna lokacija

Gradonačelnik Vojko Obersnel usmjerio se na širi značaj kutka jer je razmjena iskustava i novih pristupa znanosti, poduzetništvu, obrazovanju i kulturi iznimno važna društvena stavka.

"U Američkom kutku građani, studenti i posjetitelji Rijeke dobili su multidisciplinarnu mogućnost da štošta pročitaju i nauče o Sjedinjenim Američkim Državama, upoznaju zanimljive Amerikance i čuju od njih zanimljivosti o američkom načinu života, o mogućnostima studiranja na američkim sveučilištima, o suvremenoj američkoj književnosti itd. Riječanima godi što imaju Američki kutak u svome gradu i u ime svih njih na tome se zahvaljujem Američkom veleposlanstvu u Zagrebu. Nova lokacija Gradske knjižnice Rijeka, u Dvorani mladosti na Trsatu, u blizini Sveučilišnog kampusa predstavlja idealnu lokaciju, imajući na umu da će studenti sa Sveučilišnog kampusa biti česti korisnici Američkog kutka, kao i činjenicu da su i građani i posjetitelji našega grada  oduševljeni Trsatom i smatraju ga mjestom koje svatko mora vidjeti i doživjeti – bilo radi njegove povijesti, religijskog značaja ili pak radi čiste ugode.", ustvrdio je Obersnel.

Suradnja u fokusu

Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes zahvalila se je Knjižnici na otvorenosti za suradnju naglasivši da će American Corner Rijeka biti mjesto u kojem se ostvaruje susret dviju kultura te uči o novim tehnologijama koje će biti temelj budućeg poslovanja i poduzetničkih inicijativa prema čemu su usmjerene i knjige koje se nalaze u American Corneru Rijeka. „ Građani Rijeke će učiti o našoj povijesti, nasljedstvu, društvu, kulturi, vrijednostima te na taj način  dodatno razumjeti Sjedinjene Američke Države.“, zaključila je Noyes. 

Među mnogogrojnim uzvanicima na otvaranju našli su se i zapovjednik broda Mount Whitney, kapetan Kavon Hakimzaden, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, regionalna koordinatorica American Cornera Stacia Clifton iz Veleposlanstva SAD-a u Beogradu te Christian Wright, suradnik za odnose s javnošću u veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu.

American Corner Rijeka se razvija uz potporu Veleposlanstva SAD-a iz Zagreba.

Na fotografiji: Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj i posada broda Mount Whitney u Ogranku Trsat.

Američka veleposlanica i posada broda Mount Whitney

Započete aktivnosti

Kroz proteklih nekoliko mjeseci u American Corneru Rijeka već se je odvijao cijeli niz zanimljivih aktivnosti - razgovor s Eminom Višnić, direktoricom društva Rijeka 2020. koje vodi projekt Rijeka Europska prijestolnica kulture, druženje s članovima posade broda USS Mount Whitney koji se nalazi na remontu u brodogradilištu Viktor Lenac, kazališna radionica za djecu u suradnji s organizacijom Try Theatre iz Rijeke...