U kutku našeg „dnevnog boravka“, Čitateljska grupa Ogranka Drenova u utorak je proslavila svojih prvih 10 godina. Brojka je to kojom bi svatko bio ponosan. Tako smo naravno i mi. Bilo je lijepo, ali i pomalo nostalgično prisjetiti se prvih početaka. Velika obljetnica i veliki broj pročitanih knjiga. I sve u znaku broja 10! 10 godina, 10 članova i 10 X 10 knjiga. I to minimalno... kako smo izračunali.

Bili smo prvi čitateljski klub ili grupa, a onda smo motivirali i ostale, mlade i malo starije... sad nas je u GKR-u i Hrvatskoj puno više..

U proteklih deset godina pročitano je više od 100 knjiga, od kojih su nas mnoge ganule, potresle, nasmijale, a poneke i razočarale (moramo priznati, ipak u puno manjem broju) ili nam pomogle da u sebi pronađemo nešto drugo, novo i još neprepoznato. Ali sjećamo se uglavnom velikih i malih, toplih, lijepih priča koje su ostavile trag. Poput nekih prijatelja, knjige su nam pomogle u raznim životnim situacijama, onim malo težim ali i onim malo lakšim, veselim, poput dolaska novih članova u našu stabilnu obitelj čitatelja. Uz poneke izmjene u članstvu, veselo društvo uglavnom je bilo isto, u želji i traganju za novim avanturama u iščitavanju knjiga.

Osim mnoštva pročitanih knjiga i rasprava o njima, i to knjiga domaćih i inozemnih autora (i to iz cijelog svijeta i sa svih kontinenata), bio je tu i dobar broj gostiju koji su doprinijeli raznolikosti naših razgovora i upoznavanju tog nama uvijek fascinantnog lika, pisca...

Bilo je tu domaćih autora, onih već afirmiranih ali i onih mladih, koji su tada pisali prvijence, poput svima nam drage Tee Tulić i njezine Kose posvuda, emotivne Lade Puljizević s njenim Cipelama za padanje, Slađane Bukovac i Roda avetnjaka, zatim Nade Gašić, koju smo ugostili čak dva puta s njenim knjigama Mirna ulica, drvored i Voda paučina. Tu su bili i Mišo Cvijanović s kolumnama Đir po Korzu, koji je otvorio našu ljetnu sezonu u prostoru Drenovskog amfiteatra, zatim je tu bila Čakavska večer uz domaće čakavce Vlastu Sušanj Kapićevu, Rajku Jurdanu Šepić i Željku Jurčić Kleković s njihovim gostima glazbenicima, zatim Sanja Bilić sa svojim romanom Koji film sad vrtiš u glavi, Milan Zagorac i njegov Vražji prolaz, Udruga Tinta 910 i njihov prvijenac, zbirka priča Stvar ravnoteže, Maja Hrgović s romanom Živjet ćemo bolje, Irena Lukšić i njezino Blagovanje na tragu klasika, Josip Luzer s Onput kad smo se igrali, Karmela Špoljarić s Majorom Tomom, Srećko Cuculić s Ljetom s tetom Doris, Diana Rosandić sa Zvjezdanim kaktusom, i ne nužno tim redom. Bilo je iznimno zanimljivo slušati o nastanku svake knjige, o tome kako ideje dobiju realizirani izgled, ali i ponešto o izdavanju knjiga i drugim stvarima povezanima s knjigom, ali i sa životom.

U našem kutku na Drenovi pričamo o pročitanom, družimo se i veselimo. Radujemo se svakoj pročitanoj knjizi, a uživamo i u traganju za novima. Pokušavamo uvijek pronaći neku svijetlu točku u raspravama, pa i onih knjiga koje to naizgled možda i nisu. Svi naši razgovori puni su emocija, svatko od nas doživljava svoju, ali uglavnom smo složni da su nas neke knjige doista i fascinirale, zagrlile, utoplile, dotakle, promijenile, pa i udarile ravno u srce i ostavile bez daha! Kako je knjiga zaista bilo puno, kopajući po našim biltenima, koji čuvaju od zaborava sjećanja na naše pročitane knjige, uspjeli smo se svi zajedno prisjetiti onih koje su najviše utjecale na nas. U ovih 10 godina bilo ih je puno, a spomenut ćemo samo neke od njih. To su prema našem izboru svakako: Gonič zmajeva Khaleda Hosseinija, Ledeni mjesec Pascala Brucknera, Iskaz oca Mc Greeavyja Briana O'Dohertyja, Velika bilježnica Agote Kristof, Tijelo njenog tijela Slavenke Drakulić, Suverena čitateljica Alana Bennetta, Babettina gozba Karen Blixen, Prva damska detektivska agencija Alexandra McColla Smitha, Večer u klubu Christiana Gaillyja, Sjena vjetra Carlosa Ruiza Zafona, Ljubav malim slovima Francesca Mirallesa, Glad Knuta Hamsona, više knjiga Amosa Oza i još poneke...

Za našu lijepu obljetnicu, u našem kutku postavljene su i grafike buduće akademske slikarice Lane Seršić koja nam se i osobno predstavila. Za svečani događaj priredili smo i malu zakusku, koja je nezaobilazan dio našeg druženja.

I na kraju našeg slavljeničkog druženja, tu je i nekoliko slika za pravi osjećaj atmosfere na našoj Čitateljskoj grupi. Tim druženjem obilježavamo i jednu veliku ličnost, a to je čitatelj sam, odnosno sve nas za koje knjižnica i postoji! I želimo si još barem 10 x 10 godina i još tisuću pročitanih knjiga. I za nas i za neke nove generacije koje dolaze nakon nas, a kojima imamo zadaću prenijeti ljubav prema pisanoj riječi. Jer to je ono što je razlog postojanja naše Grupe, ljubav prema knjizi i prema čitanju!

Sigurni smo da nas i u budućnosti čeka još puno lijepih razgovora i emocija o prekrasnim knjigama koje samo čekaju da ih pročitamo i jako se veselimo tome! Veliki pozdrav od vjernih čitatelja Čitateljske grupe Ogranka Drenove!

Gordana Paprika Todorović