Prije svega to je činio svojom ljubavlju prema domaćoj riječi, ljudima i rodnome kraju, ljubavlju koju je najviše prenosio putem valova Radio Rijeke i svoje poezije te uglazbljenih pjesama pjevanih na MIK-u. Ljubo Pavešić je bio učitelj koji je znalački okupljao domaće ljude, motivirao ih, usmjeravao, poticao. Bio je pravi urednik koji je tek kad je prilog bio napisan procijenio vrijedi li ga emitirati.

Nisu samo Vlasta Sušanj Kapićeva, Cvejtana Miletić i dr. sc. Nikola Petković kao sudionici programa govorili o svojim sjećanjima i svjedočenjima o pokretaču čakavskih emisija kao što je Graga Ćakulica, Mantinjada bez mužike, Mantinjada z mužikun, Malo diha z starega kraja, S primorske poneštrice, već su se u to spontano uključili mnogi drugi (Vjekoslav Bakašun, Franjo Deranja, glazbenik Saša Sablić, Krešimir Cvjetković, Maja Štrk-Snoj).

Ružica Cipro Dragičević iz Katedre Čakavskog sabora "Bakarskoga kraja" koja je nekad nosila ime Ljube Pavešića s ponosom je istakla Ljubinu pripadnost Škrljevu i interpretativno pročitala jednu njegovu pjesmu na rodnom mu izričaju, podsjetivši nas kako je nježan i tankoćutan bio taj, svojom pojavom, ali i u prenesenom značenju, veliki čovjek.

Okupljeni srcem i dušom uz temu, svi koji su došli odali su počast ne samo Ljubi Pavešiću nego i čakavskom jeziku i svima koji na njemu stvaraju. Govoriti o Ljubi Pavešiću a da se ne spomenu Zoran Kompanjet i David Kabalin, pripadnici iste generacije sušačkih gimnazijalaca i dio čakavskog pjesničkog trolista, nije bilo moguće. Dr. sc. Jasna Gržinić pročitala nam je Kompanjetovu pjesmu o zajedničkim gimnazijskim danima kao i pjesmu posvećenu Ljubi Pavešiću.

Ova ZaviČAjna srijeda ozarila nas je ljubavlju koju je Ljubo Pavešić širio oko sebe prema domaćoj riječi i ljudima koji žive u ovome kraju. Mnogo veselih anegdota razvedrilo nas je, a opet je bilo i tankoćutne sjete s odmakom na neka minula vremena koja se provlači i kroz Pavešićevu poeziju.

Neka vas o svemu dodatno podsjete audio zapisi razgovora snimljenih na Radio Rijeci povodom obilježavanja 95. godišnjice rođenja Pavešića i 50. godišnjice čakavske riječi na radio valovima.