A i sami možete doći do sličnog rezultata. Evo nekih od prijedloga literature koju možete pronaći u Gradskoj knjižnici Rijeka, a imaju duh zimnice:

Domaća zimnica: omiljena jela iz bakine smočnice / [autorice teksta Cornelia Klaeger, Regine Brams, Annette Heisch

Praktičan priručnik o spravljanju najbolje domaće zimnice prema sezonskom kalendaru u kojem se obnavljaju vječna znanja iz bakinih kuhinja o džemovima, pekmezima, marmeladama, kompotima, likerima, prilozima i umacima, te o uobičajenom kiseljenju povrća. Posebno je maštovit prijedlog zimnice koja može postati neobičan dar: višnje s alkoholom i čokoladom, kolač s bademima u staklenci, ukiseljeno povrće s čilijem, prilog od manga, žele od grožđa s grapom...


Prirodna zimnica: [prirodno, zdravo, jednostavno, bez šećera, octa, konzervansa - - -] / Zlata Nanić

U ovoj brošuri autorica predstavlja prirodne načine spravljanja slatke i slane zimnice bez dodatka šećera, octa i konzervansa. Svi recepti su spravljeni na imanju "Zrno", na kojem se svake jeseni održavaju radionice pripreme prirodne zimnice.


Suvremena zimnica / Hilaire Walden ; [prijevod Dolores Jovanović]

Zamrzavanje, kiseljenje, soljenje, dimljenje, sušenje, priprema želea, konzerviranje, priprema kompota, kandiranje i stavljanje u rasol načini su očuvanja hrane koje opisuje ovaj bogato ilustrirani priručnik. Razumljivo opisane tehnike i objašnjenja mogu se primijeniti u svakoj domaćoj kuhinji.

DSC_0576