Poslije predavanja Brune Škvorca u Dječjoj kući o NFT-u načuo sam jedan par kako zaključuje da sada još manje razumije što se događa na prvim silicijskim linijama: što je NFT? Što je blockchain? Što se događa? Jesam li ja stvarno dio toga? Čitate o egzistencijalnoj krizi kriptovaluta povodom pada FTX-a, a istovremeno gledamo svakog vikenda kako dolazi do sponzorske mijene na dresovima u Premiershipu. Svaka ta vijest udara u istu prepreku: još manje razumijem sada.

Blockchain (Mate, 2022), naslov iz serijala Harvard Business Reviewa nastoji dati bazičnu podlogu. Iako prvenstveno usmjeren prema poduzetnicima, njihovi uvid još bolje funkcioniraju kada se upare sa širom javnošću. Zašto? Kroz tri dijela razrađuju se Razumijevanje blockchaina, Blockchain i poslovanje te Budućnost blockchaina, nastojeći obrubiti interpretacijski okvir tehnološke nepoznanice. Poglavlja su kratka, jasna, usredotočena na izdvojene probleme i osnovice sadržaja, nudeći i nakon svakog izdvojene, najvažnije poruke. Klimatska pitanja? Checked. Sigurnosna? Checked. Jednostavna pojmovna? Checked.

Iako prvenstveno usmjeren prema poduzetnicima, njihovi uvid još bolje funkcioniraju kada se upare sa širom javnošću.

Iako autorska ekipa blockchainu pristupa izrazito optimistično, vjerujući kako može ispuniti svoja velika obećanja demokracije i egalitarnosti, važno je održati kritičku distancu; ne znamo može li ispuniti taj potencijal, samo bi voljeli. Stoga knjiga za čitatelja predstavlja samo prvi korak prema razumijevanju onoga što se događa te kako će ta tehnologija biti iskorištena u društvu. Za početak, služi nam da prestanemo samo govoriti da ne razumijemo

To je okej prvi korak. Zasad.

Provjerite dostupnost knjige "Blockchain" na našim policama u katalogu ovdje.

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka za brzo čitanje u hodu. Knjige su malo duže.*