Carlos Fuentes, meksički pisac, s vremenskom distancom od dvadeset godina, tražeći odgovor na pitanje što je to što nas pokreće, čini živima i sretnima – (strast, ljubav, pisana riječ, ideali), pripovijeda o ljubavnoj vezi s mladom hollywoodskom glumicom Dianom Soren na početku sedamdesetih, kada je kao četrdesetogodišnjak prolazio krizu srednjih godina.

Diana, ranjiva, buntovna, ona koja je stalno željela biti druga ne bi li spoznala tko je zapravo, prihvaćajući rizik traganja koji vodi ka uništenju.

«Priča o Diani Soren priča je o njenim samoćama. (…) Svugdje stranac osuđen na samoću i progonstvo.»

Roman je prožet strašću kraja šezdesetih, koje su obilježili ideali, pobune i smrti, studentski prosvjedi, podijeljenost, progoni, nasilje i licemjerje političkih moćnika i organizacija. Fuentes u romanu sagledava stanje duha od intimnog, individualnog do univerzalnog, fragmentarno rekonstruira povijest, kritički progovara o rasizmu, otkriva slojeve osebujne meksičke tradicije i ukazuje koliko je pojedinac određen svojim porijeklom - društvenim, kulturološkim, geografskim.

O romanu se često govori kao o fikcijskoj verziji Fuentesove veze s američkom glumicom Jean Seberg, a podudarnost stavova koje izražava pripovjedač Carlos u romanu s Fuentesovim navodi na pitanje - nije li roman doista prikriveno autobiografski.

Za daljnje čitanje Fuentesa u Gradskoj knjižnici Rijeka možete pronaći djela Aura i druge pripovijesti, Godine s Laurom Diaz, Inezin instinkt, Smrt Artemija Cruza, Stablo naranče, Stari gringo, Sve sretne obitelji. 

Diana ili Boginja koja lovi sama u katalogu: http://bit.ly/12atPQv