Časopis Bug ne treba puno predstavljati, uz Vidi, on je jedan od najpoznatijih i najboljih hrvatskih časopisa na polju IT tehnologija. Utemeljen je još 1992. godine, a na web stranici ima dostupnu digitalnu arhivu svih izašlih brojeva i članaka.

Novi, rujanski broj časopisa, dostupan je za prelistavanje u Središnjem odjelu Modello, a naslovna tema broja je Kako se obogatiti bitcoinima. U ovom izrazito aktualnom i podužem vodiču Davora Šuštića i Mateja Majstorovića dobiti ćete sve savjete te doznati sve tajne trgovanja kriptovalutama i trikove uzbudljiva svijeta novca budućnosti.

Čini se da su se kriptovalute nakon neizvjesnog razdoblja njihova začetka, probile na novčano tržište i da na njemu namjeravaju ostati. Bitcoin je za sada najpoznatija kriptovaluta odnosno digitalni novac koji se generira i čuva elektronički, a koristi se za elektroničku kupovinu. S obzirom da je to tek početak revolucije digitalnog novca, bitcoin je najlakše objasniti uz pomoć klasičnog razvoja današnjih valuta kroz zlato. Kao što tradicionalne valute imaju pokriće u zlatu, bitcoin ima pokriće u matematici i algoritmu. Taj algoritam je napisan kao OpenSource program te kao što je zlato imalo svoje rudare, tako i bitcoin ima svoje koji umjesto da troše svoju snagu i vrijeme, troše procesorsko vrijeme i njegovu snagu „kopajući“ po algoritmu. Posao rudara je u tom slučaju potvrđivanje i zapisivanje transakcija u glavnu knjigu (eng. General ledger), a kao nagradu rudar dobije svotu bitcoina. Svaki put kada je hash uspješno kreiran, rudari dobivaju 25 bitcoinova, lanac blokova je ažuriran i svi na mreži čuju za to. To je jedan od poticaja da se nastavi rudariti i da transakcije funkcioniraju.

Najveći uspjeh naspram tradicionalnih valuta bitcoin postiže u svojoj nezavisnosti. On nema središnju vlast, već su vlasnici bitcoina svi rudari koji kopaju i procesiraju njegov algoritam.

Trenutno bitcoin još raste i podložan je promjenama vrijednosti na dnevnoj bazi. Međutim, kroz vrijeme će se stabilizirati (što će biti bliže 21 milijunu, što je i njegov limit), a sa sve većim interesom javnosti i razno raznih trgovaca, on dobiva na značaju. (Izvor: http://crobitcoin.com)

Novi broj Buga daje savjete upravo o tome kako rudariti kriptovalutama odnosno bitcoinima. Prvi korak ako želite početi trgovati kriptovalutama je posjećivanje online mjenjačnice. Neke od najafirmiranijih su Coinbase, Kraken, CEX.IO, Poloniex, Bitfinex, Bittrex i CoinExchange.io. Ponajprije morate usvojiti praksu samog rudarenja, ili platiti nekoga da to učini za vas. Pritom morate razmišljati o računalu kojeg posjedujete i njegovoj konfiguraciji, imate ili ne namjenski uređaj (ASIC) za rudarenje ili ne, te razmišljati gdje i kako čuvati bitcoine, da li ulagati, kakve su provizije odnosno cijene konverzije bitcoina u kune...

Dakle, kao i u svemu, da biste zaradili na bitcoinima bit će vam potrebna pozamašna doza znanja i vještina, ali i sreće. Rudarenje se uvelike poklapa s burzovnim mešetarenjem, ono je u praksi vrlo rizično i nepredvidivo, osim ako primjerice ne igrate na sigurno ulaganjem u neku kriptovalutu te spremanjem iste na nekoliko godina nadajući se da će joj vrijednost porasti, vrlo slično kao i s dionicama. Ako vas je tema zaintrigirala i osjećate se poduzetno, časopis u ruke i rudarenje može početi.

Vidimo se u Palači Modello!