Trebamo li, u čitateljskoj sezoni 2020./2021., još razmišljati o smrti? Knjiga Umrijeti za ideje nudi možda pomalo neočekivan odgovor.

Filozofi kao mučenici, filozofi kao borci za ljudska - primarno sekularna - prava i filozofi kao osobe koje su mijenjale smjer čovječanstva možda nisu tema kojom se aktualno bavimo u društvu rastrganom na oprečna mišljenja i shvaćanja biti postojanja, no ova će knjiga u čitateljima svakako pobuditi interes za način na koji su ove iznimne osobe sudjelovanje u stvaranju sadašnjosti koju smo donedavno tako lako uzimali zdravo za gotovo.

Smrt je iskusan urednik koji uređuje život tako da on bude shvatljiv.

Intrigantno nepesimistična, ova knjigaiz pera rumunjsko-američkog profesora filozofije Costice Bradatana, iako je napisala u 2015., objavljena je u pravi trenutak; trenutak u kojem smo globalno fascinirani smrću, ne samo kao prirodnim dijelom ljudskog postojanja, već i kao pokretačem kotačića društva, življenja i samopoimanja diljem kugle zemaljske.

U predasima tumačenja filozofije, na stranicama knjige otkrivaju se biografije Sokrata, Hipatije, Giordana Bruna, Thomasa Morea, Jana Palacha i mnogih drugih kojih se dan danas sjećamo samo kao imena - možda ponekim citatom - te povremenim, neuhvatljivim osjećajem zahvalnosti za to što su nam pružili daleko svjetliji i dinamičniji svijet od onoga koji je njih zatekao po rođenju.

Naposljetku, listanjem ove knjige možemo doći do zaključka da je povijest filozofije, u svojoj biti, povijest slobode, te je kao takvu treba i držati kao dragocjenu kap vode na dlanu, što prebrzo izmiče.

Provjerite dostupnost knjige "Umrijeti za ideje; filozofija kao opasan poziv" na našim policama u katalogu ovdje.

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka ne duža od 1 000 znakova za brzo čitanje. Knjige su malo dulje. :)