Preporuka stripa čini se nezahvalnom, prepotentnom, čak– naposljetku, svatko čita na svoj način (svojom stazom), tako da će ga i svatko drugačije doživjeti, s još jačim osobnim pristupom nego kad se radi samo o pisanom djelu. Preporuka domaćeg stripa još je neobičnije područje, pogotovo kada se radi o (relativno) manje poznatom naslovu, o autoru koji ne objavljuje pasice u nedjeljnom izdanju, niti karikature političara, ali ilustrira slikovnice (barem one “za odrasle”, kako bi kolegica iz službe nabave knjiga okarakterizirala novije, ilustrirane knjige s nešto zahtjevnijim temama).

Ipak, ne možemo ne pokušati tutnuti nekome u ruke Sun City Danijela Žeželja. (Dali bismo mu i Rex, ali za njega se samo napola sjećamo da nam je nekoć davno prošao kroz ruke i ostavio nas bez riječi, a u katalogu mu traga nema...)

Evo, probaj ovo, ovo ti je dobro uvrnuto, reći ćemo, grčevito držeći u rukama ovaj tanki, tamni strip s kričavo narančastim naslovom koji evocira neke druge stripovske klasike. Jedva ćemo se odvojiti od njega, ali opet, ne možemo ga zadržati samo za sebe (e, onda tek preporuka ne bi imala smisla). Super je crtano, kad se uvališ u strip, iz njega ne izađeš sasvim normalan. Pojma nemaš što se u stripu događa (ode nam mogućnost navlačenja čitatelja zbog dobre radnje!), sve je nekako nahero i nadrealno i mračno i okrutno i izignoriraj to što je strip smješten na dječjem odjelu, vjeruj mi, apsolutno je fantastičan...

Žeželjeve stranice skrivaju, možda, jedan od načina na koji nastaju zaljubljenici u strip i vizualnu umjetnost općenito (čitanjem dobrih stripova!). On je tek jedan od mnogobrojnih domaćih majstora forme koji nas uvijek iznova podsjećaju da strip nije samo “strip”, već i crtani roman, graphic novel, “oblačići” (fumetti), umjetnička forma koja osvaja Pulitzera, ulazi u lektiru, prenosi se u tetovaže, povezuje generacije (poput tate i kćeri, stalnih posjetitelja GKR, koji oboje s guštom čitaju Dylan Doga), biva ekranizirana, zasluženo dobiva sve više prostora u Gradskoj knjižnici Rijeka...

Te, ponajbolji detalj na samom kraju, naravno – strip daje nezaboravne glazbene preporuke. Uživajte u ove dvije, iz pera Danijela Žeželja, te tijekom slušanja potražite autorove druge uratke na našim policama.

i

Više o samom Danijelu Žeželju doznajte ovdje, a nas sada ostavite na miru da još jednom uronimo u njegove stranice – s guštom.