Hrvatska demokracija vrlo je mlada i krhka biljka koju treba pažljivo zalijevati, a čini se da je to činjenica koju vrlo često zaboravljamo, posebno u onim “nadahnjujućim” trenutcima potonuća u bazen ideoloških borbi. Upravo zato, bio mi je pravi užitak sasvim slučajno na polici s hrvatskom književnošću u Filodrammatici naići na knjigu “Banket u Hrvatskoj” Darka Hudelista te ju potom tijekom jednog vikenda i pročitati. Riječ je o djelu od četristotinjak stranica manjeg formata (pravog za autobus), a kojima putujete na same izvore nastanka hrvatskog višestranačja i demokratskog sustava tijekom 1989. i rane 1990. godine.

Zašto je takav uradak na polici književnosti? Iz jednostavnog razloga - Hudelist je bogatu materiju dobivenu razgovorima s ključnim akterima, izučavanjem dokumentacije, novinskih izvješća i izjava (...) pretočio u pravi politički roman temeljen na istinitim događanjima. Nastalo je tako štivo koje se čita brzo, gotovo leteći, a pred očima vam oživljava svijet dnevnih boravaka, vikendica, stanova, kafića, ureda (...) u kojima je rođena hrvatska demokracija. Primijetit ćete da su upravo druženja u privatnim kućama i stanovima odigrala ključnu ulogu. A primijetit ćete i da ako ste mlađi od 35 godina, solidan dio imena ključnih aktera više i ne znate jer poslije nisu igrali značajnije uloge. Vihor života i politike odnio ih je na druge staze….

Hudelist je napravio impresivan posao, a i danas je jedan od mogućih izvora za izučavanje razdoblja. Kada smo kod toga, treba reći da prava akcija i knjige o razumijevanju društveno-političkih procesa 1987. - 1991. tek trebamo dočekati nastanak jer pomalo istječu zakonski okviri tajnosti i nedostupnosti arhivske građe…

Nevjerojatno uzbudljivo vrijeme zaslužuje još uzbudljivije knjige, pa se nadam da će se ta nada i ostvariti.

Pronađite "Banket u Hrvatskoj" na našim policama.