Svaka rečenica je na svom mjestu, napisana jasnim izvještajnim stilom, karakterističnim za djela ove nobelovke. Usprkos kratkoći i prividnoj jednostavnosti, Događaj je bremenito i važno djelo.

Na trenutke nepodnošljiv, brutalan i teško probavljiv, organiziran u dvije pripovjedne linije, donosi bolan i osoban prikaz ilegalnog pobačaja koji je autorica proživjela u 23. godini, 11 godina prije njegove legalizacije u Francuskoj. Hladno prepričavanje događaja te komentar odrasle autorice potkrijepljen zapisima iz dnevničkih zapisa, sjajno je zaključen na samom kraju:

„Izravnala sam jedinu krivnju povezanu s tim događajem: da mi se to desilo, a da od toga nisam učinila ništa, kao profućkani dar. Jer mimo svih društvenih i psiholoških rezona koje nalazim u tome što sam proživjela, u jedan sam sigurnija više od svega: stvari su mi se dogodile da bih ih izložila.“

Ernaux nema potrebu poticati na aktivizam, ona se izlaže u potpunosti i superiorno zatvara usta potencijalnim kritičarima i moralistima. Brojne rečenice iz ovog romana zaslužile su biti izdvojene zbog svoje relevantnosti i sirovosti. Neka vas ne uplaši ova:

„U zahodu u studentskom domu porodila sam život i smrt u isti mah...“

ČITATI, ČITATI, ČITATI. I činiti sve da ovakve priče opet ne postanu stvarnost.

Provjerite dostupnost knjige "Događaj" na našim policama u katalogu ovdje.

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka ne duža od 1 000 znakova za brzo čitanje u hodu.