"bauhaus živi i raste kroz ljude koji su ga stvorili, kroz studente i profesore i njihovo zajedničko traganje za boljim i jednostavnijim svijetom.

 

možemo slijediti i njihove putokaze: metode i principe u arhitekture, umjetnosti i dizajnu, čine nam se toliko logičnim kao da su oduvijek tu, kao da će zauvijek biti.

 

ali duh škole?" (Klasja Habjan, Duh Bauhausa)

Danas su mogućnosti stripa - kao što su oduvijek bile - beskrajne”, zaključuje Scott McCloud. Time se povela dizajnerica i ilustratorica Klasja Habjan u strukturiranju Duha Bauhausa (Muzej suvremene umjetnosti, 2020), stripovsko nastojanje da poveže korake sudionika događaja te pruži još jednu priču o godinama kada je cilj bio jednostavan i glasan: “Krajnja svrha svake vizualne umjetnosti jest zgrada!”

Ostavljajući udžbeničke ambicije na početku, Habjan se radije kroz niz stranica odguruje u potragu za glavnim likom, duhom vremena koji su od 1919. do 1933. gradili kako bi kasnije mogli i širiti. Umjesto da se rasprši u stotinu smjerova, narativno pletivo se okreće u smjeru bazičnih činjenica te života triju sudionika vremena: Otti Berger, Gustavu Bohutinskom, i Ivani Tomljenović-Meller. Njihove biografiju odaju se kao zrcala prakse, ali i niza sudbina duha Bauhausa; revolucionarna praksa u godinama puta do pakla (i natrag). Crtež dočarava, kako htijenja tih ljudi, tako i potreba vremena, koristeći se pratim alatima i zamislima same škole.

Stojeći na monografskim tomovima, Duh Bauhausa širem čitateljstvu predstavlja orijentacijski okvir, bogatu početnicu koja garantira daljnje iščitavanje Bauhausa i njegova naslijeđa. 

Provjerite dostupnost knjige "Duh Bauhausa" na našim policama u katalogu ovdje.

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka za brzo čitanje u hodu. Knjige su malo duže.*