Ozbiljno znanstvena u pojedinim dijelovima, poduprta mnogobrojnim primjerima, aktualno razmatrajući globalne biološke fenomene i promjene, ova se knjiga čita poput novinskog štiva.

Autori se bave različitim aspektima zdravlja u promjenjivim okolnostima klimatskih promjena poput ekstremnih vremenskih prilika i njihovog utjecaja na širenje siromaštva i bolesti, sigurnosti hrane i vode, kvalitete zraka, virusnih i bakterijskih epidemija, porasta zaraznih bolesti i alergija, pojave novih sojeva gljivica i raznih drugih patogena.

Inače priznati profesori i doktori okolišne medicine (environmental medicine), autori nam nude nekoliko mogućih lijekova za tekuće, ali i nadolazeće stanje. Prvo je, zaključuju, bitno postaviti objektivnu dijagnozu, složiti se oko znanstvenih dokaza i implikacija neovisno o pritiscima korporacijskih moćnika te shvatiti klimatske promjene kao ključni zdravstveni problem za čovječanstvo. Dalje razmatraju nužnost lobiranja u lokalnoj zajednici, biranja odgovornih političara i sustava te odgovornu potrošnju i ekološki pozitivne prakse.

Posljednje i ne manje bitno, naglašavaju nužnost osobnog angažmana, aktivizma s mišlju usmjerenom na buduće generacije te osjećaj odgovornosti prema svim ostalim ljudima koji dijele naše resurse i naš planet.