Tridesete, četrdesete i pedesete godine XX. stoljeća smatraju se na globalnoj razini zlatnim dobom pisane znanstvene fantastike što je bilo posebno izraženo kroz hiperprodukciju više ili manje kvalitetnih roto časopisnih izdanja s kratkim pričama fantastičnih premisi. Kako je bujao tehnološki razvoj tako su pomicane granice i fantastično (ne)mogućeg.

Ujedno to je i vrijeme kada se znanstvena fantastika, jednako kao i strip, smatrala manje kvalitetnim, šund štivom, koje kvari djecu i ne može se nikako usporediti s kvalitetnom književnošću - Dostojevskim, Balzacom, Hemingwayjem... Pedagoški savjet bio je nemojte ju čitati ako ne morate iako je znanstvena fantastika posebno privlačila one koji i sami vole stvarati budućnost kroz različite znanosti i tehnologije. Iz te sinergije nastala je kasnije cijela, posebno za SAD karakteristična, "geek" kultura.

Serijal o Zakladi i Carstvu fenomenalno je štivo tvrde znanstvene fantastike, čisto i zanimljivo čak i s ove ogromne vremenske distance u vrijeme kada video s TikToka od prije dva tjedna smatramo starim.

Jedan od tih "nekvalitetnih" pisaca, izrastao iz takvog svijet, je Isaac Asimov. Ovaj biokemičar koji je sreću našao u SAD-u bio je nevjerojatno plodonosan autor, pravo piskaralo te je iza sebe kažu ostavio više od 500 napisanih ili uređenih knjiga, a među njima svakako su najznačajnije one o Zakladi/Fondaciji i Carstvu. Izrasle iz kratkih priči objavljivanih u (za žanr) kultnom časopisu Astounding Stories of Super-Science postale su s vremenom možda najintrigantniji SF ekosustav izgrađen kroz knjiški serijal.

Učini li vam se da puno toga nalikuje na Star Wars svemir ili poneki scenarij Star Treka imate svakako pravo - logikom, primjerima i mnogim uzorima tehnologije koje je stvorio Asimov njegov filmski pandan Lucas koristio se bez kompleksa kao i mnogi drugi autori. Naravno, i Asimov je imao svoju inspiraciju, a to su bili rimski carevi i proces dezintegracije antičkog svijeta iz čega je izvukao koncept intrigantne i središnje psihohistorije, kao vještine za prepoznavanje kretanja i kriza velikih sustava.

Serijal o Zakladi i Carstvu fenomenalno je štivo tvrde znanstvene fantastike, čisto i zanimljivo čak i s ove ogromne vremenske distance u trenutku kada video s TikToka od prije dva tjedna smatramo starim. Da dođe i pred nove čitatelje pozitivan je potez svježe pojave na hrvatskoj izdavačkoj sceni, Koncept izdavaštva. Ova kuća razvija razgranatu stilsku djelatnost pa i onu prema SF-u upravo kroz nova izdanja Asimovljevih klasika. Do sada su objavljeni Fondacija, Fondacija i Carstvo i Druga Fondacija, a možete ih pronaći i na policama Gradske knjižnice Rijeka.

Drugi način osvježenja svakako je potpuno nova razina oživljenja u pop kulturi dosegnuta kroz ekranizaciju u seriju Foundation nastalom za Apple TV+.

Drugi način osvježenja svakako je potpuno nova razina oživljenja u pop kulturi dosegnuta kroz ekranizaciju u seriju Foundation nastalom za Apple TV+. Temeljeći se na romanu, ali bez strogog praćenja njegove radnje i mnogim novim likovima adekvatno je osvježila baštinu SF klasika.

Dobra dramatizacija, vizualni dojam, napetost, intriga karakteristike su koje uvijek dobro pale, a ujedno se premisom uklapa u vrijeme teških etičkih dilema - granice tehnologije i čovjeka, osobne slobodne i kolektiviteta, prirode znanosti u društvu. Imamo tako u ponudi i planet Synaxx na kojem su znanost i matematika zabranjeni, one koji se usude baca se okovane lancima s kamenom i knjigama u more. Zvuči nekako poznato… Serija je ostvarila dosta dobre reakcije pa nas čeka i druga sezona.

 

Prokletstvo klasika je da o njima često čitamo u raznim tekstovima i čine nam se jako poznatima iako ih sami možda nikada ne uzmemo u ruke te izravno ne shvatimo u čemu je tajna tog kultnog statusa. Asimov isto ima takvu karmu - i osobno sam romane dugo ignorirao, ali osvježavajuća nova izdanja i TV interpretacija to su promijenili. Sada tražim grupe imena "Group where we all pretend Empire is real". Naiđete li na koju, javite. :)