...obiteljski porculan i srebro, uz plamsaje svijeća, mirise koji se šire iz kuhinje draškajući nosnice ispod kojih se nazire osmijeh radosti, veselja, zajedništva, doma i sigurnosti.

Nažalost, zaboravljamo da oko nas ima i onih koji su na ovaj ili onaj način, iz kojekakvih razloga, razdvojeni od svojih najdražih. Za njih su ovakvi trenuci prošlost.

Upravo u ovo vrijeme odabrala sam roman Francesce Melandri "Viši od mora".

Radnja je smještena u Italiju sedamdesetih godina prošlog stoljeća.To je bilo vrijeme političkih previranja i sukoba. Terorizam je bio na svakom koraku. U to kolo bili su uvučeni i "obični" ljudi. Jedan takav lik čini i okosnicu romana. Osuđen je na tešku robiju zbog počinjenih terorističkih napada sa smrtnim ishodom te svoje dane provodi u kaznionici na otoku.

No, samu priču čine posjetitelji koji na otok dolaze posjetiti svoje najdraže, otac sina i žena supruga nasilnika. Slučaj je htio da se njih dvoje, osamljeni, tužni i bezvoljni, nekako pronađu u tom beznađu, daleko od svega, od svih, u tami otoka nad koji se nadvila oluja, zaprijetio vjetar, kovitlajući more, noseći pjenu, ostavljajući okus soli na usnama.

Jedan dan i jedna noć podsjetila ih barem na trenutak da u njima još uvijek tinja nada, postoji još uvijek ono nešto što nas tjera naprijed, što nas podsjeća da smo satkani od osjećaja, topline i ljudskosti, da još uvijek trebamo jedni druge, pa makar to bilo daleko od obiteljskog toplog doma s početka priče...

Pronađite Viši od mora na našim policama http://bit.ly/1wRO322