U ovoj knjizi, Pulitzerom nagrađeni autor, Edward Humes istražuje globalni put smeća, od čega se ono sastoji, kako ga uspijevamo proizvesti u tolikim količinama, koliko ga plaćamo, ali i kako se neke zajednice, pa čak i države, pokušavaju othrvati ovisnosti o istom. Ova je knjiga opis i popis našeg odnošenja prema otpadu, dokumentacija ruta kojima se ono kreće, pojedinaca i korporacija koji se na različite načine i s različitim ciljevima njime bave.

Kako smo uopće postali kultura smeća, pitanje je koje traži višeznačne i slojevite odgovore koji svoje uporište pronalaze u kompleksnim globalnim odnosima moći koji kroje tijek svih vrsta kapitala. Otpad je vezan za apsolutno sve probleme naših svakodnevica, od klimatskih promjena, velikih cijena energenata i sirovina do toga gdje i što radimo, jedemo, nosimo i u čemu uživamo. Više stvari = više resursa = više smeća.

IMG_20191127_080825

Zapravo, proizvodimo ga toliko da ono postaje uobičajenom geografskom sastavnicom. Naime, pluta i razgrađuje se u nesagledivim količinama u svjetskim oceanima, a ogromne hrpe smeća vidljive su čak iz svemira. Geolozi smatraju kako će ljudsko doba za milijune godina ostati zabilježeno u zemljinoj kori po nakupinama plastike i ostalih nerazgradivih sintetskih materijala (Zemlja nakon nas - Zalasiewiz). Ukratko, ako se ovako nastavi, antropocen će biti geološko doba obilježeno smećem, našim najtrajnijim nasljedstvom.

Garbology je zaista štivo koje prekopava kroz upravo takve epske planine smeća kako bi nam otkrilo ne samo što je to što bacamo i zašto, nego i kuda je naše društvo tim tragično rasipnim načinom života krenulo, ali i kako ipak znamo i možemo bolje.