Film Kosa nastao je po uzoru na brodwayski mjuzikl iz 1968. s ponekim izmjenama, pod vodstvom sjajnog redatelja Miloša Formana (ako ga ni po čemu ne poznajete, za podsjećanje: Let iznad kukavičjeg gnijezda, Amadeus , Opasne veze, Narod protiv Larryja Flinta, Čovjek na mjesecu ... ). 1979. godine na velika platna preselio je i istoimeni mjuzikl.

(Prenapučeno kino "Partizan", karta se kupovala dan ranije, balkon - sredina, ne može bolje).

Mladi momak iz provincije Claude Bukowski (John Savage ) regrutiran je za Vijetnam. Dolazi u New York, gdje se igrom slučaja susreće i sprijateljuje s grupom veselih, razdraganih, šarenih i, naravno, dugokosih hipija. Predvodi ih George Berger (Treat Williams, nominiran za Golden Globe kao "New Star of the Year", a tu je i privlačna bogatašica Sheila (Beverly D' Angelo ).

Nekoliko dana uzbudljivog druženja do odlaska na obuku u Nevadu, Claudeu prolazi kao u snu.

No, unatoč odgovaranju dugokosih prijatelja (kosa je svetinja i nema toga zbog čega bi se ona odrezala ! Kosa je prkos, bunt, otpor... ) da ne pristupi regrutaciji, Claude odlazi.

Oni su protiv svega onoga u što Claude istinski vjeruje. Njihovi su putovi različiti, ali prijateljstvo je otvoreno i vedro. Prijatelji su tu uvijek i da zabave i da pomognu...

Kad Berger i ostali doputuju u Nevadu, Berger na prijevaru ulazi u vojnu bazu i zauzima Claudovo mjesto, da bi se ovaj prije odlaska u rat oprostio s prijateljima. Prije Claudeovog povratka u bazu stiže zapovijed o ukrcaju za Vijetnam.

Rat u Vijetnamu bio je jedan od događaja koji je zauvijek promijenio i podijelio američku javnost. Mladi ljudi su uzalud ginuli u tuđoj zemlji, polja grobova protezala su se u nedogled.

Film - mjuzikl pršti od boja, pokreta, plesa i glazbe.

Bio je nominiran za najbolji film u klasi Golden Globe Award.

Kosa je tada na sve koji su gledali film, ostavila gorak okus, tugu, sjetu...

Pronađi Kosu na našim policama.  

Fotografije: Vovatia