Upišemo li u katalog naše knjižnice pojam "lutkarstvo" dobit ćemo 47 rezultata i moći primijetiti da iza većeg dijela izdanja stoji zagrebački Međunarodni centar za usluge u kulturi. Riječ je o centru koji djeluje uz Društveno-kulturni dom Travno, usmjeren radom prvenstveno na kulturu u zagrebačkim kvartovima, ali i lutkarstvo. Upravo iz tog centra stvara se i poznati PIF, međunarodni festival kazališta lutaka.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Art kino i Gradska knjižnica Rijeka partneri su i nositelji razvoja Brickhousea/Ciglene kuće/Dječje kuće, jednog od sedam temeljnih programskih pravaca projekta Rijeka 2020. Europska prijestolnica kulture.

Jedan od značajnijih izdavačkih pothvata centra svakako je prijevod dva obimna sveska djela "Povijest europskoga lutkarstva" Henryka Jurkowskog, međunarodno poznatog i priznatog poljskog stručnjaka za lutkarstvo, dokazanog posebno u teorijskim pristupima i istraživanjima.

Kao zanimljivost recimo i da je Jurkowski sudjelovao i u famoznom ustanku u Varšavi protiv nacista kojeg je srećom preživio ne bi li se u miru posvetio svojoj strasti - lutkarstvu. Preminuo je upravo u siječnju ove godine.

Jurkowski je usmjeren na povijest razvoja lutkarstva u Europi što nije tema o kojoj često razmišljamo ili čitamo, što je uostalom sudbina većine produkcija kazališnih predstava - knjige ili filmovi postaju kultnim jer su svima u originalnoj formi dostupni zauvijek, ali same izvedbe neke predstave teško dolaze do tog statusa ma koliko god svojevremeno bile uspješne. S Jurdowskim ćete ući tako u svijet lutkarstva koji se proteže od antike do 20. stoljeća i primijetiti da su različite forme lutkarstva bile redovita čovjekova razbibriga, umjetnički ili didaktički postupak. Dvadeseto stoljeće, kojemu je posvećen cijeli drugi svezak, posebno je impresivno - lutkarstvo se mješalo s umjetničkim trendovima u književnosti, poeziji, slikarstvu, drami (...) pa ćete saznati kakve su veze s lutkarstvom imali umjetnici poput Picassa ili Brechta. U pojedinim državama poput Češke lutkarstvo će doći gotovo do pozicije središnje nacionalne umjetnosti iskoristivši pravovremeno i televizijski medij, a u drugima pak biti upetljano u složene ideološke borbe i propagandu. Upravo je 20. stoljeće vrijeme kada se Europom širi i fenomen osnivanja kazališta lutaka kao pravih javnih ustanova čime je lutkarstvo stiglo na razinu javnog interesa.

Djelo je nadopunjeno i kraćim pregledom povijesti lutkarstva u Hrvatskoj, pa je time i zaokruženo. S obzirom na širinu teme "Povijest europskoga lutkarstva" je solidna sinteza koja će vam pružiti puno "linkova" za daljnje istraživanje i čitanje iako je pisana ozbiljnim i analitičkim rječnikom, prepuna faktografije, bez prevelikih izleta u povjesničarsko pripovijedanje.

U svakom slučaju, vrijedi zaviriti...