Drugi krimić poznatog suvremenog pisca.

Mlada detektivka Lara odlazi u Patagoniju nakon što doznaje da joj je djed, ubijen na isti način kao i njezin otac, dvadesetak godina ranije ostavio nasljedstvo. Lara odlazi u Punta Arenas (u kojem više od polovice stanovništva čine doseljenici iz Hrvatske), ne samo radi nasljedstva nego i radi razjašnjavanja djedova ubojstva. Na tom putu pridružuje joj se stariji kolega, iskusni inspektor Vinko Sivec zvan Sivi te se oni po dolasku u Punta Arenas suoče sa zločinima serijskog ubojice koji žrtve ubija nožem tako da ih prvo izbode, a potom im prereže grkljan.

Roman za razbibrigu, s jednom vrlo simpatično ispričanom triler pričom. Brz, koncizan, kratak, jednostavan, neizvjestan do kraja. Vrlo podatan za ekranizaciju, pa čak i u holivudskoj maniri. Pa ipak, ništa više od toga.

Ono što vještom čitatelju daje naslutiti da se ipak radi o piscu koji ne ostaje sasvim "na površini" jest slika hrvatske emigracije u Argentini, kojom aludira na hrvatsku emigraciju uopće i to na suvremena pokoljenja. Šalković Hrvate u dijaspori vidi kao ultradesničare (a pritom vrlo dvolične, jer nasilje iz svojih redova ne osuđuju), ultrareligiozne ultradomoljube (s osebujnim poimanjem domoljublja). Nad tom angažiranom slikom autor ostavlja prostora promišljanju.

Pronađite ju na našim policama.