Kako kaže u uvodu, „Knjiga promjena od nas ne traži da budemo bogati, pametni ili lijepi kako bismo shvatili njezino učenje”. Od nas traži samo „da joj iziđemo ususret”. Sastavljena je od upute kako je koristiti, a zatim većim dijelom od sustava heksagrama. Njihova međusobna kombinacija određuje ljudske postupke.

I Ching ili Knjiga promjene jedan je od prvih pokušaja ljudskog uma da pronađe svoje mjesto u svemiru. Gotovo tri tisuće godina iz temelja prožima kinesku kulturu, a u posljednje vrijeme zanimanje za Knjigu promjena velikom brzinom širi se Zapadom.

I Ching, izvorište konfucijanizma i taoizma, drevni je kineski tekst čiji je povijesni i kulturni utjecaj nemjerljiv. Zahvaćajući brojne domene poput proricanja, kozmologije, etike, filozofije, stoljećima se tumačio na mnogo različitih načina i koristio kao savjetnik za vrijeme životnih prekretnica.

Kada mudrosti I Chinga pristupimo iskreno i otvorena srca, ona djeluje promicanjem uspjeha i sreće te uvođenjem ravnoteže i perspektive u život. Popularnost koja ne jenjava I Ching duguje jednostavnom načelu na kojem počiva: najveća životna bogatstva, blagostanje, razumijevanje i mir, postižemo držeći se vlastitih pozitivnih kvaliteta. Prijevod Briana Brownea Walkera jedan je od najpopularnijih upravo zbog suvremene forme koja je prilagođena iskusnim poznavateljima jednako kao i početnicima.”

U GKR-u na ovu temu možete pronaći i:

Ji Đing : putokaz za Pravog čovjeka
I ching: knjiga promjena / L. A. Tonante
Vodič za I Ching: drevno umijeće proricanja / Carol K. Anthony
Tajne Ji Đinga / Joseph Murphy