"Ne znam u koliko sam zemalja putovao, ne skupljam ih i ne stavljam recke za svaku novu osvojenu zemlju, ali sam u ovih 25 godina putovanja bio posvuda. No, svijet mi je i dalje pun nepoznatih i čudesnih mjesta na koja treba otići i ljudi koje tek treba sresti i preda mnom je još dug put kući, prema petoj strani svijeta: onoj koja čuva srce Zemlje."

Peta strani svijeta nudi uzbudljivo otkrivanje novog starog svijeta zahvaćenog promjenama, put u nepoznato, nesvakidašnje, drugačije, susrete s različitim kulturama i običajima, a ljepota je u različitosti, zar ne?

Boko dokumentaristički i duhovito vodi čitatelja na daleke egzotične destinacije  otkrivajući pritom da lov na vještice u Indiji još uvijek postoji, zašto Španjolci spavaju manje od ostatka Europe i mnoštvo drugih zanimljivosti.

"Uvjeren sam da je čovjeku neki bog ili sudbina, svejedno, u genetskom paket aranžmanu uz ostalu životnu opremu dao i jednu potrebu, poriv, nešto što nas podsvjesno kopka i što moramo realizirati da bismo kao ljudska bića bili zadovoljni. Taj poriv različit je kod svakog od nas, jedni gore od želje za BMW-om s aluminijskim felgama, drugi skupljaju salvete, treće sretnima čini dnevna soba u vlastitom domu s plazma ekranom i kućnim kinom, knjiga, jutarnja kava, bogat ručak, boca dobrog vina, Playboy, ali ma kako se manifestirala, ta potrebe stalno tinja, traži realizaciju, biva ono zrno graška pod bogato naslaganim perinama koje ne da mira. Ponekad mi se čini da ono temeljno nezadovoljstvo koje ljudski rod osjeća izlazi upravo iz nemogućnosti da se prepozna taj osnovni poriv, potreba, strast (…).
Dugo sam bio uvjeren da je moj poriv pisanje, a onda sam u jednom lucidnom trenutku, ne tako davno, ispijajući čaj na vrhu srednjovjekovne tvrđave u rajastanskom Jailsalmeru, nekadašnjem – danas napuštenom – raskrižju karavanskih putova, prepoznao svoj  pravi poriv: putovanje. Samo mi je tako došlo, s toplim vjetrom iz pustinje."

Kuba, Moskva, New York, Berlin, Kolumbija, Venezuela, Meksiko, Španjolska, Poljska, Japan, Mongolija, Nepal, Indija, Rumunjska … odaberite stranu svijeta i prepustite se dražima putovanja s ovom knjigom.

Nastavite putovati i u ovim smjerovima:

Jasen Boko: Na putu svile: kako nam je lagao Marco Polo

Boris Veličan: Odavde do Tralala: putovanje Svilenom cestom

Boris Veličan: Meni je svaki dan nedjelja: putovanje pješice od Petrograda do Pariza

Hrvoje Šalković: Nulti meridijan: put oko svijeta u 97 dana

Davor Rostuhar: Samo nek' se kreće

Davor Rostuhar: Na putu u skrivenu dolinu: umijeće prihvaćanja besmisla