No u romanu je puno povijesnih činjenica, a možda i onih koje će to tek postati.:-)

To što u naslovu stoji da je nepovijesni roman, ne znači da ga ljubitelji povijesnih romana ne trebaju pročitati. Dapače, preporučite ga i njima, ali i ljudima koje i vole neobične pripovijesti, neobične likove, propitkivanje svega. Ima tu i magičnog realizma, pa ako ste ljubitelj Bulgakova i ruske fantastike, go for it. Prepoučite ga i osobama koje vole klasike, pa i obiteljske sage jer ovaj roman će, vrlo vjerojatno, postati klasikom. Ne onakvim na kakve smo navikli, no…

Jevgenij Vodolazkin je nagrađivani pisac (“Avijatičar”) i stručnjak za srednjovjekovnu rusku književnost o kojoj je objavio više znanstvenih knjiga i članaka. 

Iz kataloga gkri.hr: “Višestruko nagrađivani roman „Lavr“, pisan arhaičnim stilom u maniri bajke, prikazuje priču o ljudskim sudbinama u doba smrti, dubokoj meditaciji o vjeri, ljubavi i misterijama. Radnja romana smještena je u 15. stoljeću u Rusiji, pogođenoj epidemijom kuge, u kojoj glavni junak Lavr, seoski iscjelitelj prolazi neobičan put koji se proteže kroz stoljeća i brojne zemlje u kojima susreće mnoštvo nezaboravnih ekscentričnih likova i legendarnih bića. Roman je pun suptilnih natuknica koje ukazuju da je vrijeme iluzija. Glavni junak je u neprestanom dijalogu s mrtvima, vrijeme ne postoji, iako nije jasno je li Lavr toga svjestan sve do kraja romana, kada on postavši redovnik, zaključuje da se vrijeme više ne kreće naprijed, nego u krugovima. Roman posjeduje snažnu duhovnu dimenziju kojom propitkuje ljudski život u širem kontekstu povijesti, religije i društva.”

 

Knjigu Lavr potražite na našim policama.