Teško je ovaj roman smjestiti u neki žanrovski kalup - njegova atmosfera pomalo podsjeća na gotičke horor priče, ali u njoj nema ništa nadnaravno. Svo Zlo koje se kroz njega provlači izvor ima u ljudima i njihovim djelima. U nekim trenucima čini se kao da čitamo detektivski roman, u drugima pak nalikuje na špijunski roman, a nećemo biti zakinuti ni za ljubavnu priču.

Narator priče je siromašan mladić iz Lisabona koji, ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća, odlazi na udaljeno imanje raditi kao tajnik jednog tajanstvenog gospodina ne bi li prehranio svoju majku i mlađu sestru. Čime se tajanstveni gospodin točno bavi nije baš jasno, ali čudna noćna događanja, neobični klijenti i ozračje tajnovitosti daju naslutiti da ti poslovi nisu niti legalni niti bezazleni.

Na imanju povremeno boravi i njegovo troje unučadi od kojih je jedna lijepa mlada djevojka u koju se naš junak beznadno zaljubljuje.

Stil pisanja je vrlo lagan i pitak, no nikako banalan. Kroz djelo se provlači mnogo književnih, političkih, psiholoških, filozofskih i povijesnih referenci i to na način koji nije niti zamoran, niti dosadan, niti pretenciozan.

Više od ovoga neću otkriti, ali mogu vam obećati zanimljivo putovanje ukoliko se odlučite ljetne dane prikratiti ovom pričom.

Pronađite Tri života na našim policama.