U situaciji kada svakoga dana čujem za još jednu poznatu osobu koja "ide van" probati naći bolje uvjete za život, knjiga autorice Kristine Wolsperger Danilovski objavljena je kao "melem" za moje srce jer otvoreno i iskreno progovara o tome kako je život ponekada brutalan izvan Hrvatske, čak i u najnaprednijim europskim zemljama.

Autorica je visokoobrazovana osoba i odmah se zaposlila u struci, dakle nije radila niže kvalificirane poslove koje obično imigranti dobivaju. Također, odselila je s cijelom obitelji pa je njezino iskustvo koje je podijelila u knjizi još dragocjenije.

Svakako preporučujem knjigu svima koji sanjanju o odlasku iz Hrvatske: ova će ih knjiga ponukati da promisle i preispitaju predrasude o svojoj domovini. Knjiga je pisana laganim, veselim i lepršavim, dnevničkim memoarskim stilom, kojim autorica opisuje svoje trogodišnje iskustvo života i rada u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu.

Kako je knjiga 'Danci i stranci' nastala i kako je primljena?
- Pisala sam mailove frendicama dok sam bila u Danskoj. Kad sam se vratila stalno sam pričala iste priče koje su im bile zanimljive. Zato sam se odlučila staviti ih na papir. Nisam imala u planu ići prema tržištu nego knjige pokloniti prijateljima i svom djetetu za uspomenu. Ma i sebi, da stalno ne pričam iste priče. To sam i napravila, u svojem izdanju. Investirala sam novac koji nisam očekivala da mi se vrati. Pozvala sam prijatelje na promociju, okupilo ih se 50-ak. Jedan od njih, koji se bavi izdavaštvom, rekao je – hajde da vidimo kako bi to išlo u knjižari. I tako je knjiga ušla u knjižaru. Prvih par mjeseci sam samo poklanjala knjige. Pravi boom je nastao kad me novinarka nazvala za intervju koji je objavljen u jednom dnevnom listu. Tada je započeo komercijalan posao. 

Zavirite i u cijeli intervju s autoricom za Croexpress.