Priča prati “djevojku Karou koja pohađa školu likovnih umjetnosti u Pragu. S dugom modrom kosom i pregršt tetovaža neobična je pojava, ali prijatelji nisu svjesni njezine prave čudnovatosti. Jedina obitelj koju Karou ima čine četiri himere, strašne izgledom, ali za nju predivne. Prolazeći kroz tajne portale, za svog skrbnika himeru Brimstonea obavlja tajne zadatke po cijelome svijetu sakupljajući neobične relikvije, zube. Balansirajući između dvaju svjetova, pokušava otkriti tajnu svog postojanja, jer kao i za ostale, i za nju samu njezin je život prekriven velom tajne.” 

Iako sam u prvom dijelu bila oduševljena sposobnošću Laini Taylor da održi balans (i ne pređe ga!) između maštovitosti i šunda/kiča s obzirom da se u YA fantasy žanru često spaja sve moguće sa svim nemogućim - što naravno nekad ispadne uspjelo, ili manje uspjelo. I dalje Taylor oduševljava maštovitim idejama, rečenicama, slikama i opisima koje su sve samo ne uobičajeni i obični. 

Ali… U drugom dijelu se radnja, nažalost, razvodnila, i nije uspjela zadržati moju pažnju. Zadnjih pedesetak stranica pročitala sam - napreskokce.

Puno je, o mom mišljenju, zaokruženija i stilski ujednačenija duologija “Sanjar Strange” - “Muza košmara”, iste autorice. 

Preporučiti: mladima koji vole fantasy, općenito osobama koje vole fantasy ali uz napomenu da je ovo klasični žanrovski teen odn. Young Adult fantasy, i shodno tome, treba poravnati očekivanja.

"Dani krvi i zvjezdanog sjaja" potražite na našim policama.

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka ne duža od 1 000 znakova za brzo čitanje. Knjige su malo dulje. :)