Roman ima moto "Josefu (s učinkovitom sjetom)" i posvećen je suvremenom češkom književniku Ludviku Vaculiku. Zašto baš njemu?

Suvremena češka književnica Lenka Prochazkova odlučila je napisati roman o ljubavnoj vezi između nje i Vaculika znajući da će izbiti veliki skandal u javnosti kad se otkrije da su dvoje uglednih književnika u godinama skrivanoj vezi te da imaju zajedničko dijete. Ovaj je roman pak izazvao Vaculika da napiše roman "Kako se prave muška djeca" kako bi iznio svoje viđenje te ljubavne veze. Pred čitateljima je da ocijene tko je bio uspješniji.

Lenka Prochazkova u romanu opisuje vrijeme kad njihova veza prolazi kroz krizu. Zbog svoje veze s književnikom-disidentom i ona dolazi pod prismotru policije. Prisluškuju joj telefon, najbolja prijateljica ju je izdala ne bi li joj na kraju ponudili suradnju. Glavna junakinja romana, Pavla, s gnušanjem odbija ponudu jer ne može izdati svog ljubavnika ni svoje prijatelje.

Ovaj roman nadilazi štivo s ljubavnom tematikom jer progovara o jednoj generaciji intelektualaca i umjetnika u totalitarnom sistemu. Kao i mnogi predstavnici češke literature i Prochazkova je svom romanu dodala humoristične elemente.

Pronađite Pehisticu na našim policama