Čitanju me privuklo to što je u najavi knjige stajalo kako to nije samo Magina biografija već biografija benda Ekatarina Velika, no nakon nekoliko desetaka stranica pokazalo se kako je ovo knjiga o Margiti onda kad se iznose škakljivi detalji, dok je s druge strane to knjiga o bendu, kada se govori o uspjehu.

Tako s vremenom postane zamorno čitati o tome koliko je Margita imala frajera i koliko je kilograma nabacila između dva kriziranja, pogotovo zato što s druge strane nema ravnoteže već govoreći o muškim članovima EKV-a, tekst nudi tek pokoju doskočicu o nečijem ego tripu ili o tome kako su se razbacivali novcem kupujući drogu, zbog čega kroz cijelu knjigu imate osjećaj kako se Margiti izokrenulo utrobu i istreslo je na papir.

Vjerujem da je ovo česta trik situacija kad su biografije u igri. Ljude većinom zanima sve o poznatima, dok mene u slučaju Margite Stefanović zanima samo to kako je stvarala glazbu, a u tome mi nisu pomogle priče o tome tko je bio diler benda, koliko je koji menadžer izvarao EKV i kad je i kojeg tipa Magi odvela kući.

No kad se na kraju sve sumira, ova se knjiga može gledati i kao portret raspada jedne generacije u kojoj je Margita Stefanović opisana kroz beskrajni niz tužnih događaja kojima Vesić Magi portretira kao žrtvu trenutka, prilike, društva, obitelji... te na koncu sebe same.

U tom smislu čak i prljav veš kojim neke stranice knjige obiluju, kod većine će čitatelja vjerujem proći bez zamjerke, a knjiga sama će ispuniti očekivanja.

No fer je reći kako je ovo neosporno sjajno napisana knjiga s jasnom narativnom linijom (za razliku od većine drugih knjiga koji portretiraju Magi ili članove EKV-a) koja naslovnu heroinu prati od rodoslovnog stabla Stevanovića/Stefanovića i načina na koji su se upoznali Magini roditelji, pa sve do Maginog tragičnog kraja i perioda njezine ostavštine.

Čini mi se da je moj najveći problem s ovom knjigom taj što na nju nisam bio spreman.

Knjigu potražite na policama GKR-a