O zbirci priča „Sloboština Barbie“ Miljenko Jergović, ujedno i urednik VBZ-ove biblioteke Regina, napisao je svojevremeno da je to knjiga s kraja djetinjstva napisana u pravo vrijeme.

Maša Kolanović u ovoj zbirci priča opisuje svoje odrastanje u novozagrebačkom kvartu Sloboština i atmosferu devedesetih godina prošlog stoljeća kad je Hrvatska bila napadnuta.

U pričama paralelno supostoji Barbiein svijet i hrvatski društveno-politički kontekst.

Barbiein svijet i njegove zakonitosti, u kojem se status mjeri količinom accessoiresa koji je lutka odnosno vlasnica posjedovala, ispresijecan je transkriptima vijesti i intervjua iz raznih medija i dječjom igrom snimanja radio-vijesti o stanju na ratištu. Tako iz perspektive desetogodišnjakinje saznajemo sve o barbikama uz pomoć kojih se bježi od stvarnosti, o seksualnom sazrijevanju uz pomoć Barbie i Kena i sličnim dosjetkama dječjeg svijeta koje nas neminovno vraćaju u vlastito djetinjstvo.

Maša Kolanović svoju je knjigu ilustrirala jednostavnim crtežima za koje kaže da se nada da će pridonijeti razbijanju grafičke monotonosti knjige.

Pristup Domovinskom ratu na malo drugačiji način.

Pronađite ju na našim policama.