Knjiga Linn Skaber, Mladima, objavljena je u VBZ-ovoj biblioteci Na margini, čiji moto Glasovi drugih i drugačijih - Poslušajmo njihove priče, naznačuje i samu temu djela. Priče mladih, njih tridesetak, prenijela nam je norveška filmska i kazališna glumica, spisateljica koja je koju godinu poslije napisala i uspješnice Odraslima (2020) i Starijima (2021).

U Norveškoj ova je knjiga jedna od najprodavanijih knjiga za djecu i mladež, a 2018. osvojila je i književnu nagradu za najbolju knjigu za mlade napisanu na norveškom jeziku. Neodvojive od sadržaja su i dojmljive ilustracije Lise Aisato, nagrađivane norveške vizualne umjetnice, poznate po ilustracijama slikovnica i knjiga za djecu Djevojčica koja je htjela spasiti knjige, Snježna sestra, Tebi već se sniva.

Ono što mi je ovo djelo barem na trenutak donijelo, jest saznanje je o važnosti borbe protiv skučenosti vlastitog položaja iz kojeg promatramo svijet.

Sve je lako kad si mlad? Ne baš... Ima tu svega: bolest i smrt roditelja, rodni identitet, zaljubljivanja i nesigurnosti koje ih prate, percepcija vlastitog tijela, generacijska agresija, tjeskoba. Tema mladosti kao razdoblja života u kojem se dešavaju prijelomni događaji, izmjenjuju uzbudljive, ali i teške promjene, u ovom djelu podsjetnik je svima nama koliko je, uvijek i tako predvidljivo!, velik jaz među generacijama.

Iz percepcije roditelja troje djece na razmeđi djetinjstva i odrasle dobi, priče sam doživjela kao buđenje iz ustajalosti svoje dobi i podsjećanje na doba mladosti, uvijek jednako lako i istovremeno teško. Ono što mi je ovo djelo barem na trenutak donijelo, jest saznanje je o važnosti borbe protiv skučenosti vlastitog položaja iz kojeg promatramo svijet te da ga čitanje o drugima i drugačijima može učiniti podnošljivijim i ljepšim.

I zato preporuka za čitanje ove zbirke ide svima, ali prvenstveno odraslima koji imaju djecu, rade s djecom ili jednostavno žele bolje razumjeti svijet koji imamo i dijelimo.

Provjerite dostupnost knjige "Mladima" na našim policama u katalogu ovdje.

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka ne duža od 1 000 znakova za brzo čitanje. Knjige su malo dulje. :)